Hlavní obsah

Na hlavním nádraží v Praze znovu odhalili sochu Nicholase Wintona

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na prvním nástupišti hlavního nádraží v Praze dnes byla znovu slavnostně odhalena socha Nicholase Wintona, který před druhou světovou válkou zachránil 669 převážně židovských dětí před transportem do koncentračního tábora.

Článek

Winton má zhruba po pěti letech znovu své charakteristické brýle. Jak ČTK sdělil jejich výrobce a organizátor akce Pavel Schreiber, náklady činily zhruba 13.000 korun, pokryla je veřejná sbírka.

„Dnešní setkání je vzpomínka na sira Nicholase Wintona. Původně se měla konat 19. května v den jeho nedožitých 111. narozenin, ale kvůli koronaviru byla odložena. Ta socha byla dlouho poškozená, měla utržené charakteristické kulaté brýle. V lednu jsem přijel tady na první nástupiště a když jsem si všiml, že jsou poškozené, rozhodl jsem se udělat změnu,“ řekl Schreiber.

Bronzové sousoší s vyobrazením Nicholase Wintona zachraňujícího židovské děti bylo na prvním nástupišti hlavního nádraží odhaleno v září 2009. Stalo se tak u příležitosti odjezdu takzvaného Wintonova vlaku, který jel po trase vlaků odvážejících před začátkem druhé světové války do Velké Británie stovky převážně židovských dětí. Celkem se jich dostalo do bezpečí 669.

Charakteristické brýle se od té doby podle Schreibera ze sousoší ztratily třikrát, naposledy tam chyběly asi pět let. „V rámci rekonstrukce nástupiště je tady umístěna kamera, aby si vandalové už nemohli takové věci dovolit,“ podotkl Schreiber. Jak dále uvedl, od začátku byl připraven, že brýle zaplatí sám. „Doba je taková, že každý obyčejný občan, jako jsem já, může některé věci někam posunout. Rozhodl jsem se, že dokud budu žít, tak sir Nicholas bude mít svoje brýle,“ sdělil.

Na akci byla i autorka a majitelka sochy, soudobá sochařka Flora Kentová, původem z Venezuely, která dnes žije v Londýně. „Ta bude jednat i s lidmi ze Správy železnic o tom, jaká bude další budoucnost té sochy,“ dodal Schreiber.

Součástí slavnostního odhalení sochy je také kulturní program, během kterého vystoupí s tematickou hudbou a poezií Hana Frejková, Josef Gušlbauer a sbor dětí z Ústí nad Labem. Pozvaní hosté budou moci zhlédnout film o záslužném činu Nicholase Wintona, který nese název Síla lidskosti.

Britský makléř a humanitární pracovník Nicholas Winton se narodil 19. května 1909, zemřel 1. července 2015. V roce 1998 ho přijal na Pražském hradě prezident České republiky Václav Havel a vyznamenal jej Řádem T. G. Masaryka. V roce 2002 ho v rodné Británii povýšila britská královna do šlechtického stavu.

Reklama

Doporučované