Hlavní obsah

Muž uspořádá pro ostatní party na Hradě. Tu, co měli prominenti

Večerní zprávy, čtvrtek 29. 6. 2017.

 

Reklama

Po hradním kancléři Vratislavu Mynářovi a pravé ruce prezidenta Martinu Nejedlém si chce na Hradě uspořádat oslavu veřejnost sama pro sebe.

Článek

V neděli vyzval Jiří Ovčáček v pořadu 168 Hodin novináře, ať si na Hradě uspořádají vlastní večírek, když je tamní narozeninová oslava Vratislava Mynáře pobuřuje. Už v úterý se daly dohromady dvě skupiny lidí, které chtějí jeho výzvu vyslyšet.

Za jednou z nich stojí režisér cestovatelských a dokumentárních filmů Petr Horký. Ten už má v ruce dokumenty, které jsou k žádosti o pronajmutí reprezentačních prostor potřeba. Pro oslavu teď hledá vhodný termín.

„Když už jsem to začal, rozhodně to chci dotáhnout do konce," říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Horký a dodává, že rozhodně nejde o recesi.

Mýdlo na Hradě

Pro svoji akci plánuje Horký pronajmout Jižní zahrady, ve kterých slavil nedávno své 50. narozeniny kancléř Hradu Vratislav Mynář.

Horký teď na Facebooku sbírá podněty k programu akce. Zároveň na sociální síti dostává nabídky na ozvučení akce zdarma i jiné tipy na její průběh.

Organizace ale jen u toho neskončí. Pro „Mýdlo na Hradě", jak se party bude jmenovat, vznikne web. Na něm se každý účastník zaregistruje a zaplatí vstup. Náklady na pronájem se rozpočítají podle počtu účastníků akce. Podle Horkého by to mohlo vyjít na jeden až dva tisíce na osobu.

HitHit hurá

Po neděli se rozjela na Facebooku i druhá iniciativa na oslavu na Hradě pro širokou veřejnost. Jmenuje se Prague Castle for People. Její organizátoři sice na začátku uvedli, že jde zatím o recesi, ale realizaci nevylučují.

Peníze na pronájem totiž chtějí sbírat na českém crowdfundingovém webu HitHit, kam ve středu poslali žádost o uveřejnění projektu, aby je mohli ve veřejné sbírce začít vybírat.

Jejich akce by se měla na Hradě odehrát na 30. září.

Reklama

Doporučované