Hlavní obsah

Na Hradecku skončila likvidace tří chovů s 50 tisíci kachnami

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hasiči v Chudonicích u Nového Bydžova na Hradecku ve středu zlikvidovali třetí z pěti chovů kachen zasažených ptačí chřipkou. Již v pondělí a v úterý utratili zvířata v nakažených chovech v Dobřenicích a v Zábědově na Hradecku.

Článek

Celkem v asanačních ústavech skončilo přibližně 50 tisíc ptáků. Ve čtvrtek ještě hasiči utratí menší chovy ve Vinici na Nymbursku ve Středočeském kraji a ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji. Všechny chovy patří firmě Perena.

V Chudonicích hasiči zlikvidovali asi 9000 ptáků, šlo o nejmenší chov zasažený nákazou v okrese Hradec Králové. Na likvidaci chovu od rána do dnešního poledne vystřídalo asi 50 hasičů, v minulých dnech to bylo 70 hasičů. Ve vyklizených halách hasiči udělali i dezinfekci. Perena v halách chovala takzvané rodičovské kachny, které snášejí vejce, z nichž se pak líhnou kachňata.

Příčinu nákazy veterináři zatím neznají a zjišťují ji. Vzorky odebrali i v ostatních chovech firmy Perena. Ředitel královéhradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch řekl, že kromě pěti odhalených ohnisek ptačí chřipka zatím v regionu jiné chovy či malochovy nezasáhla.

V Dobřenicích, Zábědově i Chudonicích hasiči vynášeli ptáky z hal a usmrcovali je v kontejnerech s oxidem uhličitým. Utracené kachny skončily v asanačních podnicích v Žichlínku na Orlickoústecku a Věži na Havlíčkobrodsku. Zaplynování celých objektů a usmrcení kachen naráz nebylo nikde možné, protože konstrukce hal neumožnila dokonalé utěsnění objektů.

Po tři dny se na likvidaci chovů podílelo 190 profesionálních a dobrovolných hasičů, použili přes 70 kusů techniky. Z hal do kontejnerů hasiči vynosili asi 170 tun kachen. Na místě vždy vybudovali stanoviště pro dekontaminaci osob, techniky i zázemí. Kromě hasičů se zásahu účastnily desítky lidí z řad policie, veterinární správy a pracovníků firmy.

„Zásah byl organizačně, technicky a pro zasahující hasiče i fyzicky náročný. Při vynášení ptactva z hal byli hasiči vždy rozděleni do skupin a pravidelně se střídali. Po celou dobu pracovali v jednorázových ochranných oděvech, respirátorech a dalších ochranných prostředcích,“ uvedl velitel hasičů Jan Čech.

Likvidaci chovů ve Vápně a ve Vinici by měli ve čtvrtek udělat pardubičtí a středočeští hasiči. Chovy ve Vápně a Vinici mají po asi 3000 kachnách.

Firma Perena z Chlumce nad Cidlinou je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Společnost sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech v regionu. V roce 2019 se tam vylíhlo 14 milionů kachňat. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že výdaj státu na odškodnění chovatele by mohl být kolem 30 milionů korun.

Perena v roce 2019 zaměstnávala 96 lidí a při tržbách 264 milionů korun vytvořila čistý zisk 51 milionů. Rovnocennými spoluvlastníky firmy jsou chlumecká firma Chovprogres a německá firma DUCK-TEC Brüterei.

Reklama

Doporučované