Hlavní obsah

Na hřebenech hor na východě Čech je stále dost sněhu pro běžkaře

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

ilustrační foto.

Reklama

V Orlických horách a Krkonoších stále zůstává ve vrcholových partiích dostatek sněhu pro běžecké lyžování.

Článek

Podle Horské služby leží v Orlických horách kolem 55 centimetrů mokrého zledovatělého sněhu, ještě o 30 centimetrů vyšší je sněhová pokrývka v Krkonoších. Okres Trutnov je však stále kvůli špatné epidemické situaci uzavřený.

Na běžky je možné se vypravit i na Králický Sněžník. Stopy se upravují, i když některé jsou již táním značně poškozené. Areál v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem vyváží lyžaře na laně do kopce pomocí rolby. Takzvaný skijöring má alespoň částečně nahradit vleky a lanovku, které jsou kvůli epidemii koronaviru mimo provoz. Od chaty Marcelka se mohou lyžaři nechat vytáhnout přes sjezdovku Kamila, Vyhlídkovou sjezdovkou až k chatě Slaměnka. Otevřených je asi pět kilometrů sjezdových tras. Rolba vyjíždí přibližně každou čtvrthodinu, podle obsazenosti jízdy. Za jednu jízdu se platí 150 korun, při večerním lyžování 100 korun. Areál se chce proti uzavření lanovky bránit žalobou.

„Zimní sezona je ztracená. Doufejme, že to tak nebude i příští rok,“ řekl obchodní manažer střediska Tomáš Drápal.

Lyžařskou sezonu dnes definitivně ukončilo středisko Deštné v Orlických horách. V podstatě ani nezačala, v provozu bylo kvůli koronavirové pandemii jen devět dní v prosinci.

Reklama

Doporučované