Hlavní obsah

Na jaře zaklekli na pendlery. Na pokutu to nebylo, rozmyslela si hygiena

Na jaře platily pro přeshraniční pracovníky tvrdé podmínky - tři týdny v zahraničí, dva v Česku v karanténě. Když proti tomu pendleři protestovali, vyměřili jim hygienici pokutu. (Ilustrační snímek)

Reklama

Za to, že v autech s transparenty najeli k benzínové pumpě, měli zaplatit několikatisícové pokuty. Hygienici ale dali za pravdu pendlerům, kteří se proti tomu ohradili.

Článek

Na Bílou sobotu před Velikonocemi zažila benzínová pumpa u hraničního přechodu Folmava incident, který Michal Bartoš, šéf krajské hygieny v Plzni, označil za „trapný“ a za který pak hygienici vyměřili pokutu, na níž podle zjištění Seznam Zpráv nově netrvají.

Několik desítek přeshraničních pracovníků v dubnu na čerpací stanici protestovalo proti omezení, které vláda zavedla v obavě před zavlečením nákazy covid-19 do České republiky.

Takzvaní „pendleři“ totiž museli zůstat tři týdny v kuse pracovat v zahraničí a následně dva týdny v Česku v karanténě.

U čerpací stanice na ně ale čekali policisté, kteří protest pendlerů v autech zdokumentovali a předali krajské hygienické stanici. Ta následně 23 účastníkům rozeslala za porušení zákazu volného pohybu osob tří- až pětitisícové pokuty. Ve stejný den, kdy se odehrál protest v autech, přitom tisícovky kutilů a zahrádkářů braly útokem nově otevřené hobbymarkety.

Někteří pendleři pokutu rovnou zaplatili, zhruba třetina se proti trestu ohradila. A ti aktuálně u hygieniků uspěli.

V listopadu krajská hygienická stanice v Plzni řízení zastavila s tím, že na pokutě netrvá. Formálně proto, že nebylo jednoznačně prokázáno porušení mimořádného opatření.

„Sám z toho nemám radost a ani lidé u nás. Máme lepší věci na práci,“ okomentoval případ v červnu Michal Bartoš a o incidentu mluvil jako o nešťastném a použil i slovo „trapné“ .

Sedm „statečných“

Pendleři ve svém odporu k pokutě argumentovali mimo jiné tím, že na čerpací stanici nejeli protestovat, ale jen tankovat. A tuto verzi hygienici zjednodušeně přijali.

„Není současně možné ze spisového materiálu prokázat, že by se svým jednáním na místě samém dopustili porušení výše uvedeného mimořádného opatření,“ stojí ve zdůvodnění, které má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

Advokát Michal Staněk, který pokutované pendlery zastupoval, rozhodnutí o zastavení řízení vnímá jako úspěch.

„Ušetřil jsem tak většině z nich tři tisíce korun a údajnému organizátorovi pak pět tisíc korun,“ říká Staněk, který zastupoval bez nároku na honorář sedm přeshraničních pracovníků, kteří se rozhodli proti pokutě postavit i přesto, že v případě neúspěchu jim hrozily ještě vyšší finanční tresty.

I proto o svých klientech mluví jako o „sedmi statečných“.

„Udělal jsem dobře, že jsme do toho šli. Sedm lidí podalo odvolání - a byli úspěšní. Bohužel další to zaplatili rovnou,“ říká pendler Pavel Hutník.

„Nám už nic jiného nezbývalo, než vyjádřit protest. Byli jsme zahnáni do kouta, podobně jako nyní řada drobných obchodníků a podnikatelů,“ vrací se k dubnovým událostem Hutník.

Reklama

Související témata:
Folmava

Doporučované