Hlavní obsah

Na jihu Moravy přibylo míst, která spásají ovce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Jihomoravském kraji přibylo míst, která spásají ovce, což je ekologický a šetrný způsob, jak se zbavit vysoké trávy i v těžko přístupném terénu. Ochranáři tím podporují i zlepšení podmínek pro růst ohrožených druhů.

Článek

Dnes to při zavádění pastvy u Hustopečí na Břeclavsku uvedl za projekt Life Vilém Jurek. Projekt na ochranu vybraných území cílí.

Ovce a také kozy na Kamenném vrchu u Hustopečí budou spásat zhruba stohektarovou plochu. Projekt s názvem Life Sub-pannonic se však v kraji rozbíhá i v dalších šesti evropsky významných oblastech. „Projekt je zaměřený na ochranu nejcennějších biotopů, zavádění pastvy, kde dosud nebyla, a také na podporu pelyňku Pančičového, což je kriticky ohrožený druh a v České republice se vyskytuje jen na třech lokalitách,“ uvedl Jurek.

Nově se tak ovce pasou například na území Bílého kopce u Čejče či Hochberku. Jde o desítky zvířat. Na Kamenném vrchu se na pasení podílí se svými stády pět pastevců, jde asi o stovku ovcí, ale také koz. V největším stádu, které čítá asi 50 kusů, jsou i tři telata. Kromě zavádění pastvy ochránci v některých místech likvidují i invazivní druhy, například pajasan žláznatý, či vyřezávají křoviny.

Oblastí, v nichž se pasou ovce, na jihu Moravy podle Jurka ještě přibude. V příštím roce se bude rozbíhat další z programů Life, díky kterému se ovce dostanou na dalších sedm míst.

Reklama

Doporučované