Hlavní obsah

Na jižní Moravě v létě napršelo o 40 procent víc než obvykle

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Chladnější a deštivější léto než v předchozích letech zažili letos Jihomoravané. Pršelo o 40 procent víc než obvykle a průměrná letní teplota byla o 2,5 stupně Celsia nižší než loni.

Článek

„Letošní léto se více blížilo normálu než předešlé roky. Na druhou stranu napršelo podstatně více, než je obvyklé. Platí, že léto přináší vždy nejvíce srážek z celého roku. Letos se to potvrdilo a ještě to výrazně předčilo,“ uvedl meteorolog a klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. V budoucnu lze očekávat, že mírnější léta prostřídají horká, kterých bude více.

Téměř celé září si ale lidé mohou ještě užívat babí léto, kdy je relativně hezké a teplé počasí s menším množstvím srážek. „Nadprůměrné teploty by měly vydržet až do víkendu, kdy se má ochladit,“ doplnil Zahradníček.

Od roku 2015 jižní Moravu trápilo sucho, na kterém se podílely letní tropické teploty. V uplynulých suchých a horkých letech převažoval vliv tlakových výší, které nepouštěly na české území vlhčí a chladnější proudění ze západu. To se změnilo letos v květnu.

Podle Zahradníčka klimatické modely ale předpokládají, že se bude v budoucnu v letních měsících dále oteplovat. I když každý rok nebude tak horký jako v letech 2015, 2018 a 2019, těch horkých bude ve srovnání s normálními přibývat.

Reklama

Doporučované