Hlavní obsah

Na Kamčatce havaroval vrtulník s 16 cestujícími. Po nehodě se potopil do jezera

Bez komentáře: Na Kamčatce havaroval vrtulník s 16 cestujícími. Po nehodě se potopil do jezera.Video: AP

 

Reklama

Na Kamčatce tvrdě přistál vrtulník s 13 turisty a třemi členy posádky na palubě. Podle údajů ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti (EMERCOM) stroj dopadl na hladinu Kurilského jezera. Úřady zatím evidují devět přeživších.

Článek

Náraz stroje slyšeli podle zahraničních agentur zaměstnanci přírodního parku. Záchranáři zatím našli podle stanice BBC devět přeživších a po dalších pátrají, píše agentura TASS. Do záchranné operace je zapojeno 45 lidí a osm kusů techniky, uvedla agentura RIA Novosti. Původ turistů zatím není známý, podle stanice Echo Moskvy ale skupina přiletěla z Moskvy a Petrohradu.

„V 0:50 moskevského času (23:50 SELČ) dnes 12. srpna 2021 jsme obdrželi informaci o tvrdém přistání vrtulníku Mi-8 společnosti Vityaz-Aero v oblasti Kurilského jezera v Kronocké přírodní rezervaci. Podle předběžných informací byli na palubě tři členové posádky a 13 pasažérů. Na místo odletěl vrtulník zdravotnického centra pro případ katastrof a vrtulník Mi-8 ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti se záchranáři je v pohotovosti,“ uvedlo EMERCON.

Vrtulník se po nehodě potopil do jezera a podle agentur se nyní nachází v hloubce sto metrů. Mezi cestujícími bylo údajně jedno dítě, jež se dosud nepodařilo nalézt. Mezi zachráněnými je jeho otec. Dva z osmi nalezených cestujících jsou ve velmi vážném stavu a byli z místa nehody převezeni do nemocnice, uvedla agentura TASS. Další pátrání komplikuje mlha, do hledání se zapojili i potápěči.

Podle serveru ruské stanice Echo Moskvy pátrání potápěčům zkomplikovala špatná výbava. Na místo podle stanice dorazili s vybavením na ponor do hloubky maximálně dvaceti metrů. Na místo už podle agentury TASS míří guvernér oblasti Vladimir Sobolev. Úřady mezitím pozastavily všechny turistické lety do oblasti Kurilského jezera.

Vrtulník byl před odletem zkontrolován a neměl žádné technické problémy. Před rokem prošel generální opravou, sdělil TASS obchodní ředitel společnosti Vityaz-Aero Dmitrij Černych. Jako nejpravděpodobnější důvod nehody se podle zdroje agentury TASS jeví závada na motoru nebo chyba pilota.

Přepravce Vityaz-Aero Airlines funguje od roku 2009 a ve své flotile má více než 20 vrtulníků Mi-8. Cestujícím poskytuje lety do odlehlých oblastí Kamčatky, včetně turistických letů.

Dvoumotorový vrtulník Mi-8 patří k nejrozšířenějším na světě. Vyráběl se v Sovětském svazu od roku 1961 a v Rusku se vyrábí dodnes. Slouží pro vojenské i civilní účely v padesátce zemí světa, včetně České republiky.

Rusko podle agentury AFP v poslední době vylepšilo bezpečnost svého leteckého provozu. Nicméně případy špatné údržby letadel a nedostatečné bezpečnostní standardy nevymizely a země zažila několik leteckých tragédií.

Reklama

Související témata:

Doporučované