Hlavní obsah

Na kauzu H-System mohla dohlédnout Praha. Přišel ale nový rozkol mezi podvedenými klienty

Otázky a odpovědi k případu H-System. Sabina Slonková a Adam Junek odkrývají pozadí letité kauzy.Video: Jan Fuka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní město přes týden pátrá po tom, jestli ještě drží dluh zkrachovalého snu o bydlení.

Článek

Překvapivá hra o to, kdo bude kontrolovat, jak dál postupuje kauza zkrachovalého H-Systemu, už má vítěze. A výsledkem je mimo jiné i další rozkol mezi skupinami podvedených klientů.

Tentokrát jde o klíčový věřitelský výbor, jenž kontroluje a schvaluje kroky konkurzního správce Josefa Monsporta. V nejbližší době mu má například posvětit výběr znalce, který má ocenit domy v Horoměřicích, aby se určilo, kolik mají tamní obyvatelé doplatit, aby se v důsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu nemuseli stěhovat.

Z něj minulý týden nečekaně odstoupil středočeský finanční úřad. Konkurzní soud již jmenoval nástupce a výbor je tak prozatím zase kompletní. Z předem zvolených náhradníků vybral jednoho z podvedených klientů Tomáše Rozsypala. Ten je členem sdružení Maják, do nějž vstoupilo asi sedm desítek z celkem více než tisícovky podvedených klientů, kteří uvěřili projektu Petra Smetky. Doplňuje tak hlavního věřitele – společnost Gomanold, firmu Artissica, Českou správu sociálního zabezpečení a Jitku Druneckou, která je rovněž z Majáku.

Rozhodnutí soudu se nezamlouvá družstvu Svatopluk. To drží pohledávky více než 500 podvedených a právě o jeho domy v Horoměřicích se dnes hraje.

„Je nespravedlivé, že nás soudkyně kdysi vyloučila. Myslíme si, že bychom hned byli schopni celou kauzu posunout výrazně kupředu, kdybychom tam byli,“ uvedl pro Seznam mluvčí horoměřických Martin Junek.

Bývalý šéf Svatopluku Ivan Král dokonce označil aktuální rozhodnutí soudu za neuvěřitelné.

„Za nás je neuvěřitelné, že křičí právě pan Král, který byl pravomocně odsouzen spolu s Petrem Smetkou za to, že se pokusil vyvést část majetku z konkurzní podstaty. A ve vedení Svatopluku už není jen proto, že součástí trestu byl zákaz výkonu takové funkce. Za věřitele si troufnu tvrdit, že nikdy nedopustíme situaci, aby ve věřitelském výboru byl Svatopluk,“ uvedl pro Seznam jeden z významných věřitelů, který si nepřál být jmenován.

Na svár mezi jednotlivými klienty přitom nemuselo dojít, alespoň co se týče věřitelského výboru. Mezi náhradníky na uvolněné místo figurovalo totiž hlavní město. To má v H-Systemu pohledávku převyšující 580 tisíc korun a z konkurzu zatím získalo asi 52 tisíc.

Pražský magistrát ale není od minulého týdne schopen dohledat, zda město pohledávku vůbec ještě drží, nebo se jí už dříve zbavilo. A pokud ano, komu ji prodávalo. Mluvčí magistrátu Vít Hofman na tyto otázky není od pátku schopen odpovědět. „Zjišťujeme k tomu detaily, úředníci se musí probírat starými záznamy odboru, který již navíc neexistuje,” napsal Seznamu.

Jediným zástupcem státu v konkurzu tak zatím zůstává Česká správa sociálního zabezpečení. Ale i ta konkurznímu správci naznačovala, že by chtěla odejít. Přitom do případu se po rozhodnutí Nejvyššího soudu, že lidé v Horoměřicích se mají vystěhovat z domů, které jim oficiálně nepatří, byť je vlastně zaplatili dvakrát, vložili politici a slibovali pomoc. Andrej Babiš například prohlásil, že nechá prověřit, jestli konkurz probíhal řádně. Kontrolu nad tím, zda jsou další kroky v pořádku, ale státní úřady mít nechtějí. Podle informací Seznamu se spíš obávají odpovědnosti za kroky, které by byly činěny pod politickým tlakem.

Reklama

Doporučované