Hlavní obsah

Na koncertu SOČR zazní jediný klarinetový koncert Wolfganga Amadea Mozarta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Reklama

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) připravuje na 12. dubna živě vysílaný koncert, na němž mimo jiné zazní jediný klarinetový koncert Wolfganga Amadea Mozarta.

Článek

Ve Studiu 1 Českého rozhlasu (ČRo) se v sólových partech představí sólový trumpetista rozhlasových symfoniků Jiří Houdek a laureátka Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro Anna Paulová. Dirigentem bude Vojtěch Spurný, který zároveň usedne k cembalu, za SOČR o tom informovala Jana Patzelová.

Přímý přenos koncertu nabídne stanice ČRo Vltava, záznam uvede ČRo D-dur a videopřenos bude nafacebookovémprofilu SOČR. „Video bude dostupné i pro posluchače, kteří nemají facebookový profil, odkaz pro sledování naleznou v den koncertu nastránkáchrozhlasových symfoniků,“ sdělila Patzelová.

Trumpetista Houdek ve svých šestnácti letech získal na jubilejním 30. ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga nejen 1. místo mezi mladými interprety, ale zvítězil také v mezinárodní soutěži. Od té doby ho ke spolupráci přizvala řada orchestrů. Bylo mu 20 let, když se stal prvním trumpetistou SOČR, jehož členem je 22 let. Domovské těleso ho doprovodilo i na jeho zatím posledním CD s hudbou barokních mistrů. Pro večer ve Studiu 1 si Houdek připravil Suitu z Vodní hudby Georga Friedricha Händela v úpravě pro trubku a orchestr, pak přeladí nástroj zvaný trubka-pikola z A do B a přednese Koncert B dur Antonia Vivaldiho.

V úvodu koncertu zazní předehra k Händelově opeře Acis a Galatea. Večer završí Mozartův Koncert pro klarinet a orchestr A dur. Skladatel ho dokončil v říjnu roku 1791, pouhé dva měsíce před smrtí, a to na přání svého přítele, vynikajícího interpreta Antona Stadlera.

Na letošní duben plánuje SOČR tři koncerty. O týden později 19. dubna orchestr uvede stream koncertu s šéfdirigentem SOČR Alexanderem Liebreichem a s francouzským violoncellistou Jeanem-Guihenem Queyrasem z Rudolfina a 26. dubna koncert ze Studia 1 s harfistkou Kateřinou Englichovou. Bližší informace o koncertech se nacházejí na webovýchstránkáchorchestru.

Reklama

Doporučované