Hlavní obsah

Na královské svatbě Harryho a Meghan to bude jiné, než když se brali William a Kate

„Je to pro Harryho a Meghan velmi tenký led, po kterém kráčí. Na jedné straně chtějí svatbu celkem vznešenou, takový pop. Na druhé straně chtějí být co nejblíž obyčejným lidem. Doufám, že tu majestátnost moc neosekají, protože právě ta dělá královskou svatbu královskou svatbou,” uvedl William Hanson, odborník na královskou etiketu.Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Místo, načasování, počet hostů, atmosféra. Všechny základní parametry svatby Meghan Markleové s princem Harrym budou odlišné ve srovnání s královskou veselkou Harryho staršího bratra Williama s Kate Middletonovou. Rozdíly nemá na svědomí jen vkus ženicha s nevěstou, ale také skutečnost, že Harry figuruje až na 6. místě v linii nástupnictví.

Článek

Ženich s nevěstou si dali za cíl, aby toho přihlížející měli z jejich svatby co možná nejvíc. Ulicemi Windsoru se tak Harry s Meghan nebudou jen projíždět v kočáře a mávat na všechny strany, ale chtějí také vystoupit a potřást si s lidmi rukou, což na jednu stranu vyvolá velké nadšení, ale bude to asi noční můra tělesných strážců. Mimochodem královská svatba bude rovněž gigantickou bezpečnostní operací, kterou mimochodem zaplatí britský daňový poplatník… „To, co uvidíme 19. května, se bude dost lišit od královské svatby v roce 2011. Bude to jiný produkt. Nebude to tak formální, už v tom smyslu, že budou chybět různí politici a světoví lídři. Seznam hostů bude mnohem víc proletářský, pokud se tak mohu vyjádřit. Vychází to z osobnosti prince Harryho. Z toho, jaký byl před tím, než potkal Meghan, i z toho, jaký je teď. Jsou v tom samozřejmě i jistá přání nevěsty. Bude to asi uvolněnější a intimnější svatba, protože princ Harry není přímý následník trůnu. V době svatby bude až 6. v linii nástupnictví,” uvedl pro TV Seznam odborník na královskou etiketu William Hanson.

Úmyslem novomanželů určitě není za každou cenu provokovat, ale užít si svůj velký den s přihlédnutím na to, co mají rádi a hlavně jací doopravdy jsou. Poněkud zvláštní je už datum „Royal Wedding”. 19. květen je totiž sobota a v britské královské rodině se všechny velké svatby moderní historie konaly ve všední den. Královna Alžběta II. se vdávala ve čtvrtek a Harryho bratr William si milovanou Kate vzal v pátek. 19. květen je poněkud zvláštní i z toho důvodu, že se koná jedna z nejsledovanějších sportovních událostí celého roku, finále anglického fotbalového FA Cupu. Tahle termínová kolize je podivná nejen vzhledem k tříštění pozornosti, ale hlavně kvůli tomu, že na stadionu ve Wembley nesmí inkriminovaného dne vpodvečer chybět princ William. Ten je totiž prezidentem anglické fotbalové asociace a měl by vítěznému týmu předat cennou trofej. Přitom půjde bratrovi za svědka.

„Je to pro Harryho a Meghan velmi tenký led, po kterém kráčí. Na jedné straně chtějí svatbu celkem vznešenou, takový pop. Na druhé straně chtějí být co nejblíž obyčejným lidem. Doufám, že tu majestátnost moc neosekají, protože právě ta dělá královskou svatbu královskou svatbou,” uvedl William Hanson. Svatební pozvánky zlatým inkoustem zhotovila firma Barnard and Westwood, přesněji její mladá zaměstnankyně Lottie Smallová, která se přitom teprve nedávno vyučila tiskařkou. I tento zdánlivě nepodstatný detail nese rukopis Harryho a Meghan. „Když se ženil princ Charles, tak ještě platilo pravidlo, že si musí vzít aristokratku. Navíc tam bylo další kritérium, na kterém Charlesovi a královské rodině záleželo, a sice, že nevěsta musí být panna. Dneska nám to připadá směšné, přitom je to kolik, 30, 40 let… Když si v roce 2011 William bral Kate, tak spousta lidí v téhle zemi řešila, že se princ žení s prostou dívkou z lidu. Těch pár let stačilo k tomu, aby Britové slovo ‚plebejka’ přestali používat. Tempo společenských změn je v Británii opravdu závratné,” poznamenal v rozhovoru pro TV Seznam královský zpravodaj deníku The Times Valentine Low.

Na den D se chystají protesty krajně levicových odpůrců monachie. Ti se chtějí převléknout za bezdomovce, které chtěl těsně před svatebním dnem nechat policií odvést z ulic šéf městské rady, konzervativec Simon Dudley. Vzhledem k tomu, že ve Windsoru chtějí na zemi nocovat stovky lidí, aby měly šanci dostat se co nejblíž kovové bariéře podél trasy svatební projížďky, budou mít úřady hodně těžké rozlišit, kdo je skutečný bezdomovec a kdo jen svatební zvědavec. „Myslím si, že královský dvůr napřed úplně nepochopil sílu a přitažlivost slečny Markleové. Došlo mu to až v okamžiku, kdy tahle Američanka přijela do Británie a všude ji vítaly zástupy lidí, aby ji pozdravily a daly najevo, že je milována. Královská rodina si myslela, že v případě Harryho a Meghan půjde o něco méně důležitou svatbu. My ale tady v Asociaci zahraničního tisku vidíme, že zájem o svatbu může být stejný, ne-li větší než v případě sňatku Williama a Kate,” soudí ředitelka FPA (Asociace zahraničního tisku) Deborah Bonetti.

Reklama

Doporučované