Hlavní obsah

Hasiči na Liberecku stavěli povodňové zábrany, výstraha se ale nenaplnila

Reportér Jaroslav Gavenda v dopoledne popisoval, jak vypadá povodňová situace na Liberecku.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Meteorologové varovali před hrozbou povodní kvůli silným dešťům na severu Čech. Stav povodňového ohrožení se před polednem vrátil do normálu.

Článek

Silné deště v Jizerských horách zvedly ráno hladiny potoků a řek na Frýdlantsku. Řeka Smědá v Předláncích na Liberecku překročila po 06:30 stav povodňového ohrožení, ještě před polednem se ale opět vrátila do normálu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle informací z povodňového portálu Libereckého kraje jsou na Frýdlantsku vzedmuté i hladiny Olešky, Jeřice a Řasnice. Ostatní sledované toky v kraji jsou zatím na normálním stavu, meteorologové ale varovali před rozvodněním menších toků ve většině Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Ráno vyjelo kvůli záplavám do terénu šest hasičských jednotek. Kolem Višňové dělali hasiči protipovodňová opatření - dávali kanálové ucpávky, pytlovali riziková místa, kam bylo rozvezeno sto pytlů s pískem, další byly připravené. „Smědá kulminovala v 08:10, od té doby klesá. V Předláncích se tradičně vylila voda do luk, voda tam dosáhla asi 30 centimetrů," řekla mluvčí hasičského záchranného sboru Zdenka Štrauchová. Po poledni se hasiči začali postupně vracet na základny.

V Jizerských horách spadlo podle meteorologů ráno za šest hodin od 40 do 60 milimetrů srážek. Šedesát milimetrů srážek představuje 60 litrů vody na jeden metr čtvereční. Stanice na Poledních kamenech v Jizerských horách naměřila za 24 hodin bezmála 73 litrů na metr. Extrémní srážky hlásily podle informací z Povodí Labe téměř všechny stanice v Jizerských horách. Zhruba po 08:00 už ale i v horách déšť ustal.

Kolem 05:00 ČHMÚ vydal výstrahu před vydatným deštěm, která platila pro většinu Libereckého a Královéhradeckého kraje do 11:00. Podle starostů a hasičů ale přišla výstraha pozdě. „Upozornění přišlo až několik hodin poté, co už Smědá v Hejnicích začala dělat problémy," postěžoval si na sociálních sítích starosta Hejnic Jaroslav Demčák (NEZ).

Postup srážek přes ČR ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované