Hlavní obsah

Na Mallorce zatkli muže, který vědomě nakazil 22 lidí koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Interiéry hotelů a stravovacích zařízení by se na Mallorce měly v pondělí otevřít.

Reklama

Španělská národní policie ve městě Manacor na ostrově Mallorca zatkla muže, kterého úřady podezřívají z vědomého nakažení 22 lidí virem covidu-19.

Článek

Čtyřicetiletý muž údajně chodil do práce a do posilovny, přestože měl kašel a horečku, informoval web CNN. Později vyšel pozitivní test jeho pěti kolegům a třem návštěvníkům posilovny. Covidem onemocnělo také dalších 14 lidí - rodinných příslušníků nakaženého, včetně tří ročních dětí.

Policisté na španělském ostrově zahájili vyšetřování na konci ledna po propuknutí nákazy ve městě Manacor na základě zpráv o tom, že se jeden ze zaměstnanců „nakazil, ale svou nemoc skrýval“, uvádí se v sobotním prohlášení.

Úřady dodaly, že muž „přišel do práce s horečkou. Hlasitě kašlal na celé kolo, opakovaně si sundával roušku a přitom říkal: ‚Všechny vás nakazím koronavirem‘.“ Kolegové ho údajně domů posílali, muž to ale odmítl, uvedla policie.

V sobotním prohlášení španělská policie rovněž uvedla, že muž vykazoval příznaky již několik dní, ale odmítal jít z práce ve městě Manacor domů. Jeden večer si nechal udělat PCR test, ale druhý den šel do práce a do posilovny, zatímco čekal na výsledky.

Pozitivní výsledek poté vyvolal u kolegů znepokojení, píše The Guardian. Pět z nich bylo poté rovněž pozitivních, navíc následně nakazili několik svých rodinných příslušníků, včetně tří dětí. V tělocvičně se nakazili tři lidé, kteří s ním byli v přímém kontaktu.

Policie uvedla, že vědomé jednání muže mělo za následek celkem 22 nově nakažených lidí, nikdo z nich však nevyžadoval nemocniční ošetření. Muž byl zatčen pro podezření z napadení.

Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse bylo ve Španělsku zaznamenáno téměř 3,5 milionu případů onemocnění koronavirem a více než 77 500 lidí zemřelo.

Reklama

Doporučované