Hlavní obsah

V letadle, které vzplálo při nouzovém přistání v Moskvě, zemřelo 41 lidí

Požár letadla na moskevském letišti.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Požár letadla na moskevském letišti, který vypukl v neděli krátce po nouzovém přistání, nepřežilo 41 lidí. Informovala o tom agentura TASS.

Článek

Při nedělní nehodě ruského letadla v Moskvě zahynulo 41 lidí, včetně jednoho člena posádky. Bilanci obětí sdělila novinářům členka Moskevského meziregionálního vedení vyšetřovacího výboru v dopravě Jelena Markovská. „Zahynulo 41 lidí,“ citovala její prohlášení pro novináře agentura Interfax.

Vyšetřovací výbor už krátce předtím potvrdil, že nehodu letadla společnosti Aeroflot na pravidelné lince do Murmansku přežilo jen 37 ze 78 lidí na palubě. Z toho bylo pět členů posádky.

Stroj Suchoj Superjet 100 vyslal krátce po startu v 17:50 moskevského času signál nouze a posádka žádala o návrat na letiště a nouzové přistání. Podle informací, které získal Interfax od nejmenovaného zdroje dobře obeznámeného s vyšetřováním, přistával stroj s plnými nádržemi paliva. To se posádka neodvážila před přistáním vypouštět, protože zřejmě po zásahu blesku zcela ztratila kontakt s dispečery. Provádět bez nich nad Moskvou manévry s vypouštěním paliva bylo nebezpečné. Letadlo tvrdě dosedlo na ranvej a začalo hořet, zcela shořela jeho celá zadní část. Část lidí se podařilo evakuovat s pomocí nafukovacích skluzů.

„Základní verze (příčiny nehody) je zásah blesku do letadla, po němž selhala automatika. Podle předběžných zjištění letadlo dvakrát narazilo o vzletovou dráhu. Zásah blesku potvrdil i jeden z členů posádky,“ citovala už předtím agentura TASS nejmenovaný zdroj z vyšetřovacího týmu.

Letiště Šeremeťjevo funguje po nehodě v omezeném provozu. Otevřená je jedna ze dvou vzletových a přistávacích drah, oznámila tisková služba letiště. Deset letadel směřujících na letiště Šeremeťjevo přijalo další moskevské letiště Domodědovo, informovala jeho tisková služba.

Reklama

Doporučované