Hlavní obsah

Na některých místech je i –30 stupňů Celsia. Mrazy vydrží, oteplení může přijít v půlce února

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák

 

Reklama

Západní proudění, které na území České republiky přinese teplou vzduchovou hmotu, by se mělo obnovit přibližně v polovině února. Do té doby bude přetrvávat mráz.

Článek

O víkendu teplota sice vystoupá na úroveň tří stupňů nad nulou, půjde však o ojedinělý případ. V následujících dnech a týdnech se teplota bude přes den držet okolo tří až pěti stupňů pod bodem mrazu, v noci půjde pod –10.

Mrazy ve středních polohách, které přišly přibližně před týdnem, tak budou přetrvávat. Oteplení by mohlo přijít s příchodem západního proudění okolo poloviny února.

V noci na středu teplota na některých stanicích po vyjasnění klesla dokonce na –30 stupňů Celsia.

Smogová situace v Olomouckém kraji byla ráno odvolána

Stav ovzduší v Olomouckém kraji se v noci zlepšil, a meteorologové proto dnes ráno odvolali v celém kraji smogovou situaci. Kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu ve vzduchu ji vyhlásili v noci z pondělí na úterý. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Kvalita ovzduší v Olomouckém kraji se začala zlepšovat už ve středu. V Olomouci – Hejčíně, Hranicích a v Prostějově přesto ještě ve středu odpoledne překračovaly hodinové hodnoty limit 50 mikrogramů dvojnásobně.

Na většině Moravskoslezského kraje se také bude dýchat lépe

Stav ovzduší na severu Moravy a ve Slezsku se v noci zlepšil. Meteorologové proto odvolali smogovou situaci v Moravskoslezském kraji. Stále trvá už jen na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Na Třinecku platí regulace. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu byla smogová situace v Moravskoslezském kraji vyhlášena v neděli. Ještě ve středu odpoledne hlásily překonání imisních limitů všechny měřicí stanice v kraji. Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku platil stav regulace, kdy podniky musely dodržovat opatření ke snížení množství prachu v ovzduší. Kromě Třinecka už byla regulace v kraji odvolána.

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá uježděný sníh

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska, které jsou udržovány inertním posypem, pokrývá dnes ráno uježděná vrstva sněhu o tloušťce mezi pěti až deseti centimetry. Místy navíc hrozí jejich namrzání. Sjízdné jsou proto se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou povětšinou holé, suché a vymrzlé, lokálně snižují dohlednost mlhy. Vyplývá to z informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Pro vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

V kraji je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus osmi do minus tří stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout nuly. Přes den bude zpočátku převážně oblačno až zataženo, ojediněle se slabým sněžením. Během dne od východu místy přechodně polojasno až jasno. Vát bude mírný severovýchodní až severní vítr, jehož rychlost může lokálně v nárazech překonat 50 kilometrů v hodině.

Na vysočinských komunikacích je led

Na silnicích nižších tříd na Vysočině zůstává někde ujetá a zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi. Řidiči by měli být obezřetní zejména v lesních úsecích. Hlavní tahy jsou většinou suché a vymrzlé. Někde jsou ale po středečních sněhových přeháňkách mokré a ošetřené solí, řekl dispečer krajských silničářů Roman Hubený. Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

„Přes noc vyjelo asi 30 sypačů, především na Žďársku a Havlíčkobrodsku se solilo, jeli jsme i na Pelhřimovsko. Není to úplně nejhorší, ale může se někde něco vyskytnout, namrzlé mohou být třeba mosty,“ řekl Hubený.

Podle meteorologů bude dnes na Vysočině zpočátku oblačno se slabými sněhovými přeháňkami, odpoledne bude i polojasno. Nejvyšší odpolední teploty budou v rozmezí minus pět až minus jeden stupeň Celsia. Slabý severovýchodní nebo severní vítr bude mít rychlost do 15 kilometrů v hodině.

Jihočeské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V některých částech kraje mrholí a mrholení namrzá. Silničáři vyjeli přes noc v několika okresech s veškerou technikou. ČTK to dnes řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Kateřina Řepová. Podle meteorologů hrozí ráno a dopoledne ojediněle ledovka. Nejnižší teplotu v kraji naměřili dnes na Rokytské slati na Šumavě, minus 10,4 stupně Celsia.

Mrholí nyní na Českobudějovicku a Strakonicku. Kromě okresů České Budějovice a Tábor jsou v ostatních částech kraje místy mlhy. Dálnice jsou mokré a sjízdné bez omezení, silnice prvních tříd sjízdné se zvýšenou opatrností. Veškerou techniku nasadili silničáři v noci kvůli mrznoucímu mrholení na Českobudějovicku, Prachaticku i Strakonicku.

Nejnižší teplotu naměřili dnes meteorologové na Rokytské slati, minus 10,4 stupně Celsia. Na Jezerní slati bylo minus 10,1 stupně. Ve středních a nižších polohách se teploty pohybovaly od minus 3,5 do minus sedmi stupňů. „Bylo to dnes zakryté oblačností, takže pokles (teplot) nebyl tak výrazný,“ řekl ČTK Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle meteorologů bude dnes v kraji převážně zataženo, místy slabé občasné sněžení. Nejvyšší denní teploty minus pět až minus dva stupně, v 1000 metrech na horách kolem minus sedmi.

Reklama

Související témata:

Doporučované