Hlavní obsah

Na obnovu turistických značek na Vysočině dá letos kraj 350 tisíc korun

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Na obnovu značení turistických tras na Vysočině letos kraj Klubu českých turistů (KČT) poskytne 350 tisíc korun. Na kvalitu výletních cest má v posledních letech dopad velké kácení v lesích postižených kůrovcovou kalamitou.

Článek

Případné závady lze hlásit na web www.turistickeznaceni.cz. „Každoročně se na Vysočině obnovuje jedna třetina sítě,“ řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO). Kraj na tuto obnovu od roku 2003 přispěl v součtu skoro šesti miliony korun. Na Vysočině je podle údajů KČT vyznačeno 3200 kilometrů pěších a lyžařských turistických tras a 2450 kilometrů cyklotras. Obnovování značek a dalších informačních prvků se v tomto kraji za symbolickou odměnu věnuje více než stovka značkařů a 27 kvalifikovaných cykloznačkařů.

Vloni dostal klub turistů od kraje na údržbu tras kvůli kůrovcové kalamitě mimořádně půl milionu korun, celou částku nevyčerpal. „Majitelé a správci lesů, pokud to bylo možné, ponechali pahýly stromů podél cest, a tím jsme tam my nemuseli osazovat ocelové kolíky a další věci. Za to jim patří velký dík,“ řekl předseda KČT na Vysočině Jaroslav Šlechta. Podotkl, že pokud je potřeba kvůli značení v terénu zabetonovat sloupek, musí se značkaři vracet na místo třeba dvakrát.

Na řadě míst jsou po kácení a odvážení dřeva těžkou technikou rozježděné cesty. Úseky, které by mohly být nebezpečné pro turisty, se podle Šlechty klub snaží i přeznačit. Dodal, že pokud lidé oznámí závady na web, klub je odstraní. „Ale že bychom každý rok prošli celou síť pěších cest, to nejsme schopní,“ řekl.

Kvůli koronavirové epidemii musel Klub českých turistů i letos rušit řadu akcí pro veřejnost, stejně jako před rokem také odložil slavnostní zahájení nové turistické sezony původně plánované na březen. Loňský program připravovaný v Pelhřimově se uskutečnil až v srpnu. V tomto roce měla jarní slavnost hostit Telč, o náhradním termínu konání zatím podle Šlechty nebylo rozhodnuto.

Reklama

Doporučované