Hlavní obsah

Na olympiádu nepojedou kvůli covidu-19. KLDR do Tokia nevyšle své sportovce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

KLDR se nezúčastní letošních letních olympijských her v Tokiu. Informaci zveřejnilo tamní ministerstvo sportu. Je to „záležitost národní existence“, tvrdí. Rozhodnutí lituje Jižní Korea, která doufala v prostor pro další dialog.

Článek

Rozhodnutí bylo zveřejněno dnes. Padlo ale již dříve, a to 25. března na schůzi sportovního výboru, kterého se zúčastnil i tamní ministr sportu. „Výbor rozhodl o neúčasti na 32. olympijských hrách proto, aby mohl ochránit sportovce před globální pandemií, kterou zapříčinil koronavirus,“ uvedl ministr.

Aktuální koronavirová situace v KLDR není známa. Země tvrdí, že žádné infikované neeviduje. Tomu ale nevěří zahraniční pozorovatelé. Upozorňují na tamní slabý zdravotnický systém a na to, že se infekce mohla do země dostat přes sousední Čínu. Přesto má KLDR jedna z nejstriktnějších karanténních opatření. Podle analytiků se tato opatření podobají těm, jež země přijala v 90. letech minulého století, kdy v zemi probíhal hladomor.

Země už dříve zakázala návštěvy turistů a již déle než rok platí zákaz cest vlaků přes hranice. Zrušena byla rovněž většina mezinárodních letů. Světová média například již dříve zaujal příběh několika ruských diplomatů, kteří byli nuceni překročit hranice pěšky a ručně tlačili své rodiny na drezíně.

Olympiáda v Tokiu přitom mohla být příležitostí pro několik klíčových mezinárodních setkání. Japonský premiér Jošihide Suga již dříve uvedl, že by se v Tokiu mohl střetnou americký prezident Joe Biden a severokorejský lídr Kim Čong-un, případně jeho sestra Kim Jo-čong.

Neúčasti KLDR lituje i Jižní Korea, která vnímala olympiádu jako příležitost pro zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Jižní a Severní Korea jsou totiž technicky stále ve válce. Konflikt, který na Korejském poloostrově proběhl v první polovině 50. let, skončil sice příměřím, nicméně k podepsání mírové smlouvy nikdy nedošlo.

K dialogu se země přitom odhodlaly na zimních olympijských hrách v roce 2018 v jihokorejském ‎Pchjongčchangu. Tehdy KLDR reprezentovalo 22 sportovců a zúčastnili se ho vládní představitelé včetně vůdcovy sestry, umělci, novináři a 230 členů skupiny fanoušků. To následně pomohlo mimo jiné zahájit diplomatické styky mezi Jižní Koreou a Spojenými státy, kdy se na několika historických summitech setkal Kim Čong-un a bývalý americký prezident Donald Trump.

Týmy obou zemí navíc společně pochodovaly pod společnou vlajkou se symbolem Korejského poloostrova, a dokonce zformovaly smíšený ženský hokejový tým. Nepřítomnost KLDR je také špatnou zprávou pro vzájemnou dohodu zemí o možném pořádání olympijských her v roce 2032.

Jihokorejský ministr pro sjednocení, který má vztahy obou Korejí na starosti, uvedl, že olympiáda mohla být příležitostí pro „podporu míru a usmíření mezi oběma zeměmi“. Japonský ministr pro olympiádu Tamayo Maruwaka zatím celou situaci nekomentoval.

KLDR se olympijských her neúčastnila ani v roce 1988, kdy je v době probíhající studené války bojkotovala.

Reklama

Doporučované