Hlavní obsah

Na pouť do Mekky dorazily dva miliony muslimů. Dohlíží na ně sto tisíc policistů a vojáků

Na pouť do Mekky vyrazilo na 2 miliony muslimůVideo: Ruptly

 

Reklama

Tradiční muslimská pouť vyvrcholí symbolickým kamenováním Satana. Do Saúdské Arábie dorazili poutníci ze 160 zemí.

Článek

Rituály související s tradiční poutí do saúdskoarabské Mekky začínají obcházením svatyně Káby. Poutníci si musí obléknout speciální šat zvaný ihrám. Muži jsou v bílém bezešvém oděvu, ženy musí mít zakrytou hlavu a musí se obejít bez líčidel i bez laku na nehtech. Předepsané oblečení má mezi věřícími navodit pocit jednoty, rovnosti a duchovní čistoty.

Dva miliony poutníků dnes vyrazily na pahorek Arafát, kde podle pověsti prorok Mohamed pronesl své poslední kázání.

Kolem trasy průvodu bylo v pohotovosti připraveno na 300 sanitek, teploty se šplhaly ke čtyřiceti stupňům. Dav poutníků střežilo sto tisíc vojáků a policistů.

Se západem slunce poutníci sestoupili na pláň Muzdalifa a nasbírali tam oblázky, jimiž budou při dalším rituálu v pátek symbolicky kamenovat Satana. V údolí Míná se ubytují ve stanech a připraví se na další pouť.

Pouť do Mekky má muslimy obrátit k podstatě víry a mají se při ní odprostit od materiálních záležitostí, alespoň jednou za život by ji měl absolvovat každý muslim. Pro mnohé je to ale nákladná záležitost. Do Saúdské Arábie se letos poutníci sjeli na hadždž ze 160 zemí. Na rozdíl od loňského roku se dostavili i Íránci. Ti se loni dostali do otevřeného sporu s hlavním městem země Rijádem. Právě královská rodina ze Saúdské Arábie rozhoduje o tom, kdo se pouti bude moci zúčastnit.

Reklama

Doporučované