Hlavní obsah

Na pražském Čechově mostě bude opraveno zábradlí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na pražském Čechově mostě bude opraveno zábradlí. Důvodem je jeho špatný stav zejména ve spodních částech tzv. nosných stojek a poničeny jsou i části detailů zábradlí.

Článek

Oprava vyjde na 28,88 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného ve věstníku veřejných zakázek a stanoviska magistrátu, které má ČTK k dispozici. Práce provede sdružení BM Construction a Houska & Douda. Most byl postaven v letech 1906 až 1908 a je kulturní památkou. Oprava potrvá asi dva roky.

Opravena bude celá konstrukce zábradlí včetně nosných prvků, které korodují. Při opravě budou sundány a opraveny kruhové měděné medailony personifikující Prahu a obdélníkové výplně s reliéfy. Demontováno bude dřevěné madlo zábradlí s měděným plechem, okapnice v úrovni chodníku a krycí plechy pod volutou. Odstraněny budou starší vrstvy barev a zkorodované části a vyměněny nosné sloupky upevněné ke konzolám. Části, které nelze demontovat, budou opravovány na místě. Na opravě se budou podílet restaurátoři.

Při rekonstrukci musí být zachováno architektonické řešení zábradlí a jeho historické prvky. Použity musí být materiály shodné s těmi původními.

Nejprve bude provedena vzorová oprava tří polí zábradlí, poté se podle výsledků navrhovaný technologický postup upřesní, píše se v magistrátním stanovisku. K tomu byly vybrány tři dekorativní výplně zábradlí na východní straně u podnože sochy Viktorie na staroměstské straně.

Čechův most byl postaven v letech 1906 až 1908 podle návrhu architekta Jana Kouly. Most dlouhý 169 metrů spojuje Staré Město a Holešovice. Má tři oblouky příhradové konstrukce na dvou pilířích a bohatou výzdobu, kterou tvoří bronzové plastiky či reliéfy. Záhlaví zdobí sloupy s alegorickými ženskými postavami, které stojí na někdejších mýtních budkách.

Reklama

Související témata:

Doporučované