Hlavní obsah

Na Schodišti slávy v Ostravě mají hvězdy Ovčáček a Báchorek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Výtvarník Eduard Ovčáček a hudební skladatel Milan Báchorek ve středu odhalili hvězdy se svými jmény na Jantarovém schodišti slávy v Dolních Vítkovicích v Ostravě.

Článek

Na schodišti věže Bolt Tower, tedy bývalé Vysoké pece číslo 1, každý rok přibudou dvě hvězdy umělců, jejichž význam přesáhl hranice Moravskoslezského kraje. První kovové hvězdy tam loni odhalili zpěvačka Marie Rottrová a fotograf Jindřich Štreit.

Báchorek i Ovčáček dostali Ceny Jantar za celoživotní dílo. „Byl jsem celkem překvapen. Nečekal jsem to, poněvadž těch osobností je tady víc,“ komentoval to Ovčáček.

Schodiště slávy s hvězdami osobností hodnotí Báchorek jako velice originální. „Chodil jsem kolem této dominanty Ostravy vlastně celý život a vždycky jsem si říkal, co s tím budou dělat, vždyť to zrezaví. Když se našla takováto krásná myšlenka, i s aulou Gong a dalšími věcmi, myslím, že to je velice potřebné a dobré,“ řekl Báchorek.

Nepravidelné pěticípé hvězdy osobností jsou vyrobeny z cortenu, počasí odolné ocelové slitiny, která postupem času získává charakteristickou a esteticky působivou rezavou patinu. Jejich autorkou je ostravská sochařka Šárka Mikesková.

Třinecký rodák Ovčáček patří k nejvýznamnějším českým výtvarníkům posledního půlstoletí. Tvorba sedmaosmdesátiletého umělce zahrnuje grafiku, malbu, propalovanou koláž, vizuální poezii nebo prostorová díla. Po roce 1968 ho režim postavil mimo oficiální proud, kde jako signatář Charty 77 zůstal až do roku 1989. Po změně režimu se výrazně podílel na založení Fakulty umění Ostravské univerzity.

Jednaosmdesátiletý Báchorek pochází ze Staříče na Frýdecko-Místecku. Je autorem komorních, orchestrálních i sborových skladeb, mezi jeho nejvýznamnější díla patří vokálně-symfonické skladby Sterefonietta, Lidice nebo Hukvaldská poema. Výrazně se zasloužil o výstavbu moderní budovy Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, kterou 12 let vedl jako ředitel.

Báchorek řekl, že na konzervatoř je asi nejvíce pyšný. „Podařilo se prosadit, aby se stavěla, a sháněly se hlavně peníze, prostředky. To byly věci, které mi zabraly nejvíc času, ale dělal jsem to opravdu s přesvědčením, protože do té školy jsem chodil od 15 let a cítil jsem k tomu určitou zodpovědnost,“ řekl Báchorek.

Uvedl, že by si přál, aby Ostrava získala nový koncertní sál. „Bylo by dobré, aby Ostrava si svoji kulturu udržela, a bez koncertního sálu to dneska nepůjde,“ řekl skladatel.

Koncertní hala za více než dvě miliardy korun má vzniknout u Domu kultury města Ostravy. Jejími autory jsou architektonická studia Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy a prestižní magazín Architizer ji zařadil mezi deset nejočekávanějších staveb světa.

Ovčáček připomněl, že Ostrava potřebuje přistavět také budovu pro stálou expozici výtvarného umění, které je nyní uloženo v depozitáři. „Je tady spousta zajímavých věcí od středověku až po současnost. V depozitářích je spousta věcí, které nikdo nevidí. To by byla přístavba za Domem umění. Rád bych držel palce, aby se to někdy stalo, protože o tom se mluví už 60 let,“ řekl Ovčáček.

Podle plánů by dostavba Domu umění mohla být hotova za tři roky. Autorem projektu, takzvaného Bílého stínu, je Josef Pleskot. Stavba by měla stát okolo 600 milionů korun.

Reklama

Doporučované