Hlavní obsah

Na Sibiři hoří lesy velké jako Jihočeský kraj, ruští hasiči na boj s ohněm rezignovali

Na Sibiři hoří skoro milion hektarů lesa.Video: AP

 

Reklama

Rozsáhlé požáry nikdo nehasí, náklady by byly příliš vysoké.

Článek

Na Sibiři hoří skoro milion hektarů lesů a i vzdálená města se dusí dýmem z požárů, které nikdo nehasí – zákon to umožňuje, pokud by náklady na hašení byly vyšší než způsobené škody. Navíc chybějí peníze, upozornil server Newsru.com.

V Krasnojarském kraji podle údajů místních úřadů zuří 126 lesních požárů na ploše přesahující 704 tisíc hektarů, v Irkutské oblasti stovka požárů na více než 285 tisících hektarů.

Příčinou je nedostatek srážek, vedra přes 30 stupňů, poryvy větru a bouřky s blesky, často bez srážek. Dým z požárů zanesený větrem postihuje i místa vzdálená od sebe až 1 500 kilometrů, například velká města Omsk a Novosibirsk, v jejichž okolí nehoří. Taková vzdálenost dělí třeba Prahu a Barcelonu.

V samém Krasnojarsku podobný smog v létě sužuje lidi už několik let, zatímco úřady ujišťují, že situaci kontrolují a že vlastně není důvod si stěžovat. Odborníci ale varují, že důsledky znečištění ovzduší postihují zdraví hlavně dětí, seniorů, těhotných žen a pacientů se srdečními potížemi.

Loni v létě v Rusku shořely lesy na deseti milionech hektarů, zatímco obvykle se každý rok vykácejí stromy na ploše okolo milionu hektarů, poznamenal server.

Reklama

Související témata:

Doporučované