Hlavní obsah

Na Slovensku se rozhádala trojkoalice, strany si navzájem blokují zákony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Předsedové slovenských vládních stran: zleva Mostu-Híd Béla Bugár a SNS Andrej Danko.

Reklama

Slovenská vládní strana Most-Híd ve středu opakovaně nepodpořila návrhy zákonů své koaliční Slovenské národní strany. Ta naoplátku nepodpoří návrhy Mostu, z vlády, ve které drží premiérský post strana SMER, ale čtyři měsíce před parlamentními volbami odcházet nebude.

Článek

„Jak se blíží volby, každý jde po svém. Nikdo se na mě nemůže zlobit, SNS nepodpoří ani jeden zákon Mostu-Híd,” řekl šéf Slovenské národní strany a zároveň předseda parlamentu Andrej Danko.

Jeho strana neuspěla ve sněmovně se svými návrhy na zřízení nového ministerstva pro cestovní ruch, na zjednodušení pravidel pro zadávání některých veřejných zakázek nebo na rozšíření povinného poskytování příspěvků zaměstnancům na jejich rekreaci i pro menší zaměstnavatele.

Most-Híd prosazuje například zmírnění podmínek pro čerpání novomanželských půjček. Koalice dříve ztratila většinu ve sněmovně a spoléhá se na podporu části nezařazených poslanců. Podle předsedy strany Bély Bugára je nesmysl zřizovat krátce před volbami nové ministerstvo.

Šéf SNS kritizoval i premiéra Petera Pellegriniho ze strany SMER kvůli zvýšení minimální mzdy na příští rok.

Atmosféru před parlamentními volbami poznamenávají další informace a detaily o korupčním prostředí v zemi a vazby mafiánů v nejvyšších politických patrech. Nové poslance by měli Slováci vybírat na konci února.

Reklama

Související témata:

Doporučované