Hlavní obsah

Na staveništi se zřítil jeřáb, čtyři lidé zahynuli

Část jeřábu spadla na silnici vedle rušné křižovatky.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Celkem čtyři lidé zemřeli a další tři utrpěli zranění poté, co se na staveništi v americkém městě Seattle zřítil jeřáb. K nehodě došlo při stavbě budovy pro firmu Google. Jeřáb navíc spadl nedaleko rušné křižovatky.

Článek

Dvě z obětí pracovaly na místě jako železáři a nacházely se uvnitř jeřábu. Ten se nacházel na střeše stavby. Zbylé dvě oběti seděly v autech dole a jeřáb na ně spadl. Padající stroj také budovu silně poškodil.

Podle deníku Guardian se podařilo 25leté matce se čtyřměsíční dcerou vyváznout z dalšího z poškozených aut, a to pouze s lehčími poraněními. Spolu s dalším mužem byli zachranáři převezeni do nemocnice. Čtvrtý zraněný podstoupil ošetření přímo na místě.

Příčina pádu jeřábů zatím není jasná. Podle starostky Seattlu Jenny Durkanové však vyšetřování může trvat i několik měsíců. Podle obchodního manažera z Mezinárodních odborů provozních inženýrů Darena Konopaskiho v době nehody dělníci jeřáb rozebírali. Kvůli poryvům větru se však stroj měl zhroutit.

„Nevíme to jistě, ale vypadá to, že se to stalo takto. Nyní se snažíme sehnat informace,” uvedl Konopaski pro deník Seattle Times. Starostka Seattlu potvrdila, že na místě probíhaly práce. Podrobnější informace však neuvedla.

Podle jedné svědkyně se měl jeřáb rozlomit poté, co začal foukat silný vítr. „Půlka ho spadla po straně na budovu. Druhá půlka spadla dolů na silnici na oba dopravní pruhy," uvedla svědkyně pro seattleský deník.

V Seattlu v americkém státě Washington na severozápadě země kromě Googlu staví také další firmy, jako třeba Amazon. Kvůli rozsáhlé výstavbě nových sídel těchto a dalších technologických gigantů se zde proto podle britského deníku nachází nejvíce jeřábů ze všech měst v celých Spojených státech.

Mluvčí Googlu uvedl, že událost společnost zarmoutila. Podle něj nyní Google situaci řeší se stavební firmou Vulcan, která má stavbu na starost, a také s místními úřady.

Reklama

Doporučované