Hlavní obsah

Na telefonu vidím, kdo mi stojí za dveřmi. Zabezpečení je čím dál důmyslnější, říká šéf technologické firmy

Hostem Magazínu Byznys Lab byl Michal Kratochvíl, generální ředitel 2N Telekomunikace.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší poptávku máme ze Spojených států, na tamním trhu jsme loni rostli padesátiprocentním tempem, popsal ve studiu Magazínu Byznys generální ředitel 2N Telekomunikace Michal Kratochvíl. Firma, která v 90. letech minulého století začínala v garáži v pražských Modřanech s tradičními domovními zvonky, dnes pomáhá zajišťovat bezpečnost amerických škol.

Článek

Ve stovkách z nich dnes funguje speciální ochrana žáků, na které se podílejí i Češi. Při nebezpečí nebo útoku chytré interkomy reagují na hluk nebo střelbu, dokážou poslat varovné sms zprávy a nebo uzavřít část školy a izolovat útočníka.

Bezpečnost a automatizace v domácnosti jsou momentálně hlavními tahouny trhu s chytrými interkomy. Ten roste každoročně víc než dvacetiprocentním tempem, stále je ale v menšině proti prodejům klasických zvonků.

Chytré zvonky jsou přímo napojené na mobilní telefony. „Lidé chtějí mít všechno na ovládání z mobilu, nechtějí zbytečně vstávat ke dveřím,” vysvětlil Michal Kratochvíl. „Moderní interkomy doručí hlas i video na mobilní telefon, víte, kdo vám stojí u dveří ještě předtím, než hovor vůbec přijmete.” Nová technologie ale umožní i naopak předstírat, že někdo doma je, nebo zašle do e-mailu fotky lidí, kteří se pohybují před vchodem.

Trh s IP interkomy, tedy chytrými domovními zvonky, proto roste i u veřejných budov. 2N Telekomunikace je dodává do úřadů nebo nemocnic.

V Budapešti uvedli do provozu systém SOS pointů v ulicích. Slouží lidem v nouzi, po zmáčknutí se dovolají na policii nebo kontaktní centrum.

Prioritou jsou momentálně trhy v USA a západní Evropě, naopak na asijské zákazníky příliš necílí. Proč? Jak se firma brání proti kopírování? A čím odrazuje zloděje od svého domu přímo generální ředitel? Dozvíte se v úvodním videu.

Ekonomický Magazín Byznys vysílá Televize Seznam od pondělí do čtvrtka v 15 hodin, v reprízách pak v pátek a o víkendu odpoledne.

Reklama

Související témata:

Doporučované