Hlavní obsah

Na veletrzích Styl a Kabo v Brně se o víkendu představí 112 firem z devíti zemí

Výstaviště v Brně.

Reklama

Brněnské výstaviště o víkendu zaplní móda. Svou nabídku z textilní a obuvnické branže na třídenních veletrzích Styl a Kabo vystaví 112 firem z devíti zemí, na výběr bude více než 250 značek.

Článek

„Proti předchozím letům před koronavirovou pandemií jsou veletrhy zhruba o 40 procent menší. Někteří vystavovatelé nedorazí kvůli podmínkám cestovaní, jiní v branži skončili. Menší veletrhy však neznamenají, že budou méně úspěšné,“ řekla ředitelka projektů Styl a Kabo Gabriela Císařová. Očekává kolem 2000 návštěvníků.

„Stav vystavovatelů a počet kolekcí je slušný výsledek na to, v jaké kondici se nacházel módní průmysl a jaké náročné období má za sebou. Ze zkušenosti z loňského srpna, kdy byl veletrh přibližně stejně velký, víme, že vystavovatelé byli i přes prvotní nedůvěru spokojeni, a že se podařilo trochu oživit sektor po obchodní stránce. Věříme, že teď v srpnu tomu bude stejně. Nebojím se o úspěch veletrhů, které neměříme velikostí, ale spokojeností vystavovatele a návštěvníka,“ uvedla Císařová.

V pavilonu P se odborní návštěvníci a obchodníci podívají na nejnovější kolekce výrobců a prodejců nejen z Česka, ale také ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Maďarska, Řecka, Bulharska a Portugalska. Zahraniční vystavovatelé letos tvoří více než 40 procent zúčastněných firem. Proti předešlým ročníkům nedorazí kvůli nutné karanténě například firmy z Indie, Číny a dalších vzdálenějších zemí. Menší účast bude z tohoto důvodu i ze Slovenska.

Veletrhy módy se vždy konaly v letním a zimním období. Letos v únoru poprvé po 28 letech kvůli koronavirové pandemii nebyly. Teď v srpnu budou výjimečně chybět módní přehlídky. „Někteří návrháři mají v srpnu podobné akce. Dalším důvodem je i to, že někteří vystavovatele musí šetřit a chtějí mít jen stánek. Narazili jsme taky asi na jednotky vystavovatelů, kteří řekli, že v oboru už nepodnikají nebo z úsporných důvodů nepřijedou,“ poznamenala Císařová. Veletrhy by podle ní měly být od příštího roku v normální režimu, tedy dvakrát v roce.

Letošním tématem odborného doprovodného programu bude zdraví. V neděli se uskuteční II. mezinárodní podiatrické sympozium, které nese podtitul Zdravá noha a zdravá obuv. Připravila jej Česká obuvnická a kožedělná asociace ve spolupráci s Českou podiatrickou společností. První blok bude věnován zásadám konstrukce zdravotně nezávadné obuvi pro děti, zaměří se také na obouvání dětí s vadami nohou. Druhý blok přítomné seznámí s tématem péče o nohy pacientů s diabetem. S veletrhy Styl a Kabo je spojeno také ocenění Osobnost roku. Za textilní a oděvní branži se jí v roce 2020 stala Ludmila Hálková, z kožedělné branže Václav Staněk.

Všichni vystavovatelé, návštěvníci i provozní zaměstnanci mohou na veletrh vstoupit pouze s platným potvrzením o bezinfekčnosti. Prokázat se mohou certifikátem o ukončeném očkování před více než 14 dny, potvrzením o prodělané nemoci ne starším než 180 dnů či testem. Čestná prohlášení o samotestech se neuznávají. Všichni účastníci navíc musí po celou dobu nosit respirátor.

Reklama

Související témata:

Doporučované