Hlavní obsah

Na Vltavě vznikne dočasná scéna pro koncert houslisty Hopea

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Z plovoucí scény i lodiček a šlapadel budou moci v sobotu sledovat diváci v Praze koncert britského houslisty Daniela Hopea. Je součástí festivalu Struny podzimu, který letos poprvé pořádá koncerty pod širým nebem.

Článek

V příštích dnech u Slovanského ostrova vyroste mnohatunová konstrukce, kterou bude tvořit 38 pontonů o rozloze 1130 metrů čtverečních. S Hopem vystoupí český ansámbl Epoque Orchestra s programem Vivaldi Recomposed, úpravou Vivaldiho Čtvera ročních období od skladatele Maxe Richtera. ČTK o tom za pořadatele informoval Jiří Sedlák.

Pontony do Prahy zamíří z nejrůznějších míst v Česku, protože množství a parametry, jaké pořadatelé potřebují, nejsou v hlavním městě k dispozici. Část z nich dopraví remorkéry po vodě, ostatní přivezou kamiony. Menší komponenty se pospojují do větších a ty se pak napevno propojí do potřebného celku. Většina materiálu se bude převážet ze vzdálenější náplavky pomocnými pontony. Pořadatelé slibují, že divákům nehrozí mořská nemoc, pontony budou napevno a stabilně spojeny v jeden velký celek, který zároveň může kopírovat hladinu, což je nezbytně nutné, protože voda stále pracuje. Celá konstrukce váží 200 tun a na její výstavbě a následné demontáži se bude od středy do neděle podílet přibližně 160 pracovníků.

Kdo si bude chtít zážitek ještě více zpestřit, může si koupit vstupenku na lodičku či šlapadlo. „Diváci v plavidlech si můžou najít místo, které jim ke sledování koncertu nejvíce vyhovuje, a zakotvit třeba i na úrovni prvních řad plovoucího hlediště,“ uvedl zakladatel a prezident festivalu Marek Vrabec, který je autorem celého konceptu.

Čtyřiadvacáté Struny podzimu se uskuteční ve dvou blocích - po zářijových venkovních koncertech se festival v listopadu přesune do koncertních sálů. V listopadové části se představí berlínští průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble, kontratenorista Andreas Scholl, brazilskou bossa novu zahraje Vinicius Cantuaria a na závěr vystoupí Jiří Suchý ve scénickém Recitálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované