Hlavní obsah

Na další žáky není kapacita. Výuka ve školách se zatím konat nebude

Foto: Profimedia.cz

Žáci středních škol a druhého stupně se budou moci vrátit do lavic, ale pouze za účelem konzultace. Náhradní rozvrh školy neplánují.

Reklama

„S výukou jako takovou nepočítáme. Bude se jednat pouze o konzultace,“ zní z úst ředitelů středních a základních škol. Nástupu do škol se tak žáci ani studenti do konce června nemusejí obávat.

Článek

Již od 8. června se budou moci žáci druhého stupně základních škol a žáci středních škol všech ročníků opět vrátit do školních lavic. Nebude se však jednat o běžnou výuku, jak ji známe. Počet studentů je omezen na maximálně 15 a účast bude dobrovolná stejně jako na prvním stupni.

Na organizovanou výuku mohou tak žáci zapomenout. Probíhat bude pouze setkání s učiteli a žáky podle možností dané školy. Ředitelé škol jasně dávají najevo, že na nic víc ani nemají kapacitu.

„Domnívám se, že snad všem je jasné, že v době přijímaček a maturit tady nemůžeme mít žáky. Probíhat výuka vzhledem k hygienickým podmínkám nemůže, takže pokračujeme v online výuce,“ sdělila Seznam Zprávám předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová.

Základní školy ale věří, že novou situaci zvládnou. Ředitel základní školy Lázně Bělohrad Jaroslav Jirásko vidí několik možných variant, jak mohou žáci do škol docházet. „Nebude to fungovat jako na prvním stupni. Druhý stupeň bude mít trošku redukovaný rozvrh. Výuka bude probíhat například pouze 2× týdně a bude to dobrovolné s tím, že maximální počet lidí je 15. Zbytek se bude vzdělávat na dálku. Určitě žáci nebudou chodit každý den,“ vysvětluje Jirásko. Sám ale přiznává, že ještě neměl čas tuto situaci řešit. Výuku by přirovnal spíše ke konzultacím.

Stejně tak se k tomu staví i ostatní ředitelé, které Seznam Zprávy oslovily. Nikdo z nich nepočítá, že by se výuka opět přesunula do škol. Většinou se tak bude jednat o dobrovolné konzultace, ke kterým se žák nebo učitel přihlásí.

„Pokud tedy budou chodit žáci, tak pouze ti, co budou chtít konzultaci. S nějakou výukou jako takovou nepočítáme. Kapacitně bychom to totiž nezvládli. Učitelé si tedy žáky pozvat mohou, ale neměli by plánovat pravidelnou výuku,“ shrnuje Karel Bednář, ředitel pražského Gymnázia Elišky Krásnohorské.

Střední školy a gymnázia na rozdíl od základních škol řeší ještě další problém. „Od 8. června začínají přijímací zkoušky a navazují maturitní zkoušky a z důvodu přísných hygienických pravidel, která musíme dodržovat, tak bude celá škola obsazena uchazeči a maturanty a nebude místo pro ostatní žáky,“ vysvětluje Bednář.

Problémem je také kapacita učitelů, která bude v červnu omezena, protože budou muset být přítomni u maturit.

„Červen bude pro střední školy náročný v tom, že máme během těch několika málo týdnů realizovat přijímací zkoušky. Naše škola má přihlášených 400 uchazečů z různých koutů Moravy a Slezska. Dále pak musíme zrealizovat maturity, kde je 200 žáků. Když se to sečte, je to velké množství studentů, kteří mají povinnost, a my máme povinnost vůči nim. To je teď naše priorita,“ popisuje předsedkyně Asociace středních pedagogických škol ČR a ředitelka Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy v Přerově Romana Studýnková.

„Ve škole někoho dalšího moc chtít nebudeme. Po maturitách nám je to jedno. Těch posledních čtrnáct dnů se stejně už nic moc neučí. To je tak, že se na sebe jen přijdou podívat,“ doplňuje ředitel slánského Gymnázia Václava Beneše Třebízského Milan Dundr.

I během června tak bude nadále probíhat online výuka, ovšem v omezené míře. Podle Schejbalové bude polovina učitelského sboru zaměstnaná dostatečně, právě kvůli probíhajícím maturitám a přijímacím zkouškám.

Pokud se studenti rozhodnou, že se do školy budou chtít vydat na konzultaci, budou muset dodržovat hygienická opatření. Například vyplní čestné prohlášení, že se cítí dobře, budou se muset dezinfikovat při vstupu do budovy a během dne, po škole se budou pohybovat v omezené míře a na chodbách budou muset nosit roušku. Ve třídě by pak měli dodržovat odstup, rouška je v tomto případě dobrovolná.

Velkého zájmu o konzultace se pak ředitelé nebojí. „Konzultace budou spíše podle zájmu, ale myslím si, že ten zájem nebude moc veliký,“ říká Dundr.

Žáci se ale na konci roku nejspíše do škol podívají. Většina ředitelů se shodla, že vysvědčení chtějí studentům předat osobně. „Určitě plánujeme nějaké ukončení školního roku. Vysvědčení rozdat chceme,“ je přesvědčen Bednář. Samotné podmínky setkání zatím ale nejsou známé. Ředitelé škol chtějí počkat na vyjádření Ministerstva školství.

Reklama

Související témata:

Doporučované