Hlavní obsah

Nad marinou v Soluni může vlát česká vlajka. Uchází se o ni Jiří Šmejc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Řecké přístaviště jachet a plachetnic Kalamaria.

Reklama

Soluňské přístaviště s 242 kotvišti pro výletní lodě a jachty si chce pronajmout český miliardář Jiří Šmejc. V soutěži na 35letý pronájem je víc zájemců. „Je to zajímavý obor podnikání,“ říká mluvčí Šmejcovy firmy Emma Capital.

Článek

Řecký stát nabízí marinu v řecké Soluni. O pronájem se uchází i český miliardář Jiří Šmejc.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Do soutěže tamního Státního rozvojového fondu (HRADF) se přihlásilo celkem šest zájemců, většinou jde o řecké firmy, které působí například ve stavebnictví. Vedle nich je to ale i společnost Emma Alpha Holding, která je součástí Šmejcovy společnosti Emma Capital.

Je to hezký a z našeho pohledu i celkem zajímavý obor podnikání.
Pavel Zuna, mluvčí Emma Capital

„Provozování marin je obor, v němž se rozhlížíme, protože je to hezký a z našeho pohledu i celkem zajímavý obor podnikání. Navíc máme v týmu člověka, který se námořnímu jachtingu aktivně věnuje a danou problematiku dobře zná,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí Emma Capital Pavel Zuna.

Poradci státního fondu nyní budou vyhodnocovat předložené nabídky a pak předloží správní radě svá doporučení ohledně uchazečů. Ti, kdo splní kritéria, postoupí do další fáze výběrového řízení a budou podávat závazné nabídky.

„V případě mariny v Soluni mohu potvrdit, že bychom se tendru na její provozování zúčastnit chtěli. Všechno další je zatím dost předčasné, protože zadavatel dal pro první kolo pouze nejobecnější zadání, které se bude konkretizovat až v dalších krocích. Platí ale, že to, co nás na tom zajímá, je právě samotné provozování mariny,“ dodal Zuna.

Jiří Šmejc

  • Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK.
  • V roce 2003 pomáhal Petru Kellnerovi ovládnout TV Nova, od té doby spolupracovali.
  • Měl výrazný podíl na vybudování PPF Group, do roku 2012 byl pětiprocentním akcionářem.
  • Dnes má investiční skupinu Emma Capital, do které patří například podíl v Home Creditu.
  • Dále vlastní distributory zemního plynu a elektřiny v Rumunsku a Moldavsku Premier Group.
  • Má pětadvacetiprocentní podíl v chorvatské loterijní společnosti SuperSport.
  • Patří mu také tři čtvrtiny luxusního hotelového resortu Velaa Private Island na Maledivách.
  • V červnu 2022 se stal generálním ředitelem skupiny PPF.
Foto: EMMA Capital

Jiří Šmejc

Přístaviště se nachází v severní části Egejského moře v zálivu Thermaikos, sedm kilometrů od centra Soluně v oblasti Kalamaria. Přístaviště má 242 kotvišť pro obsluhu výletních lodí a jachet od pěti do 30 metrů.

Výběrové řízení fondu se týká koncese na služby provozování přístavu (kotviště a další služby) a práva užívat, provozovat, spravovat a využívat movitý a nemovitý majetek na pevnině a na moři v přístavu Kalamaria na dobu nejméně 35 let.

Kromě Šmejcovy firmy se o koncesi zajímají stavební firmy Abax či Tekal. Dále Aktor Concessions, Porto Carras a Techniki Olympic Group.

Reklama

Doporučované