Hlavní obsah

Naděje na levnější pivo padla. Poslanci odmítli snížit daň

Snížení daně na levnější pivo ve Sněmovně neprošla.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Změnu navrhovali zákonodárci ODS. Základní sazba spotřební daně z piva měla klesnout z 32 na 26,80 koruny za hektolitr.

Článek

Poslanci ODS to navrhovali jako kompenzaci za elektronickou evidenci tržeb, po jejímž zavedení v restauracích pivo podražilo, ministr financí Ivan Pilný z ANO to označil slovy „pivní populismus“.

Nižší spotřební daň z piva, která měla podle předkladatelů návrhu vytvořit možnost snížit ceny, byla ve Sněmovně odmítnuta.

Podle ministra financí by návrh, kdy by se spotřební daň z hektolitru snížila ze 32 korun na 26,80, připravil státní rozpočet o 780 milionů korun.

„A na cenu piva by to stejně nemělo vliv,“ dodává ministr.

Návrh na snížení daně však podpořil i předseda rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD. „Nechci podporovat alkoholismus. Piva máme ale velice dobrá. Je to národní nápoj. Já budu hlasovat pro to, aby se daň na spotřebu piva snížila,“ řekl Votava na plénu.

Pro návrh ale nakonec hlasovalo jen 54 poslanců, především z klubů ODS, TOP 09, Starostů a KSČM. Proti pak byli hlavně poslanci za hnutí ANO. Většina klubu poslanců ČSSD se hlasování zdržela nebo byla proti.

Rozhovor s jedním z předkladatelů zákona, předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou, si můžete pustit na začátku článku.

Reklama

Doporučované