Hlavní obsah

Naděje, změna, podvod, katastrofa. To jsou podle vás letošní volby

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní grafika níže

Reklama

Letošní volby vyvolaly řadu emocí a přinesly mnoho příběhů. Seznam Zprávy se proto čtenářů na sociálních sítích zeptaly, jaké slovo je nejlépe vystihuje.

Článek

Andrej Babiš mimo vládu, sociální demokracie i komunisté bez pěti procent potřebných pro parlament. Pět stran rozdělených do dvou koalic, které získaly většinu potřebnou pro vládnutí. Volební víkend měl snad pro každého něco. Seznam Zprávy se proto na sociálních sítích zeptaly čtenářů, kterým slovem by letošní volby popsali.

Nejvíce negativní byli respondenti na Facebooku. Nejčastějším heslem sice byla naděje, ale početné byly i pojmy jako podvod a katastrofa nebo vulgarismy. Někteří pak přirovnávali sobotní výsledek k úspěchu hokejistů českého národního týmu na olympiádě v Naganu.

Často se také objevovaly fráze jako „už nebudou“, odkazující na virální video spolku Dekomunizace předpovídající konec KSČM ve Sněmovně, nebo přísloví „z bláta do louže“. Komentující také parodovali slogan hnutí ANO „bude líp“ úpravami jako „dobře už bylo“, nebo „zase bude líp“.

Optimističtější Instagram i Twitter

Větší radost měli – alespoň podle výsledků jednoduchého dotazníku – uživatelé Instagramu. Opět dominovala hesla „naděje“ a „změna“, navíc se objevovaly i reakce, že výsledek voleb znamená úlevu, radost nebo vítězství.

Ani zde nechyběly odkazy na kampaň proti komunistům nebo virální video Martina Mikysky vyzývající zejména mladé lidi k tomu, aby šli k volbám.

Video obsahuje vulgarismy.

Radost z výsledků měl i český Twitter. Minimálně tento dojem vzbudily pojmy, které čtenáři označili jako ty, jež o pocitech z voleb nejvíce vypovídají. Uživatelé této sociální sítě se uchylovali i k hrátkám se slovy, jako například „vyprchal“ narážející na marketingového odborníka ANO Marka Prchala.

A byť se i na Twitteru objevovaly negativní reakce, všeobecně je z výrazů spíše patrný pocit úlevy.

Reklama

Doporučované