Hlavní obsah

Nahrávky z ruských škol dokládají postihy dětí, které podporují Putinovy kritiky

Ředitelé ruských škol trestají studenty za kontakty s opozicí. Stačí ale i pouhé sympatie k Putinovým odpůrcům.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Žáci mají zakázáno mluvit o opozičním vůdci Alexeji Navalném, jinak jim hrozí vyloučení ze školy.

Článek

Ředitelé některých ruských škol tlačí na studenty, kteří sympatizují s opozicí nebo se přímo účastnili protivládních protestů. Několik žáků už vyloučili, dalším vyhrožují nebo je posílají k dětským psychologům. Informuje o tom rozhlasová stanice Echo Moskvy nebo server Zebra TV.

Dva studenti střední školy v Samaře zveřejnili nahrávku ze schůzky s psychologem. Ten jim domlouvá, aby se neúčastnili protestů. Zakázal jim také ve škole mluvit o opozičním vůdci Alexeji Navalném, který chce kandidovat v prezidentských volbách v roce 2018 proti současné hlavě státu Vladimiru Putinovi.

Učitelé žáky identifikovali díky fotkám na sociálních sítích. S praktikami nesouhlasí mimo jiné dětský ombudsman.

Postup ředitelů momentálně řeší ministerstvo školství. Dění na školách ale ve středu kritizoval i šéf ústavního výboru horní komory parlamentu Andrej Klišas.

„Chtěl bych připomenout, že občanská pozice není důvodem pro zahájení disciplinárního řízení nebo trestání studentů," řekl Klišas.

S postupem na samarské a kaliningradské škole nesouhlasí ani místopředsedkyně výboru pro školství a vědu dolní komory parlamentu Ljubov Duchaninová.

Z kaliningradského vojenského učiliště už dva studenty za účast na protestech vyloučili. Dalším chodí anonymní výhružné zprávy. Sociální sítě a další ruská média mluví o trestech pro studenty například z Ufy, Jekatěrinburgu, Kalugy nebo Vladimiru.

Právě žákům školy ve Vladimiru zástupkyně ředitele pohrozila odebráním od rodiny a umístěním v dětském domově kvůli účasti na akcích opozice. Podle Echa Moskvy vyučující studentům řekla, že nemají právo na projevy nesouhlasu.

Reklama

Doporučované