Hlavní obsah

Nájemné v Brně se ve třetím čtvrtletí vrátilo k růstu, zdražilo o 500 korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny nájmů v Brně v letošním třetím čtvrtletí začaly znovu stoupat. V průměru se za čtvrtletí zvýšily o 500 korun za měsíc, u větších bytů až o 1500 korun měsíčně. Nájemné u nejžádanějších dispozic rostlo i meziročně.

Článek

Ceny nájemného v Brně začaly klesat už na jaře loňského roku v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru. Na trh se dostaly byty, které jejich majitelé krátkodobě pronajímali turistům ze zahraničí, i byty obvykle obývané vysokoškolskými studenty. Pokles cen ale skončil v letošním druhém čtvrtletí, kdy ceny nájemného stagnovaly a ve třetím čtvrtletí se vrátily k růstu. Hlavním důvodem je návrat vysokoškoláků k prezenční výuce.

„U většiny dispozic jde o zdražování v průměru o 500 korun, u čtyřpokojových bytů je to přes tisíc korun. Souvisí to zejména s návratem univerzitních studentů, kterým na podzim začala prezenční výuka. S vývojem cen koresponduje i úbytek inzerátů na trhu, oproti předchozímu kvartálu šla nabídka dolů o 13 procent,“ uvedl Martin Březina, spoluzakladatel společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce zabývá pronajímáním bytů a ceny nájemného dlouhodobě sleduje.

Ve srovnání s loňským podzimem rostly nájmy v bytech 2+1 i 1+1 shodně o 500 korun měsíčně, nájemné u bytů 4+1 se zvýšilo o 1250 korun a u dispozic 4+kk o 1500 korun za měsíc.

„U uváděných cen je potřeba zdůraznit, že se jedná o průměry, a budou tak logicky rozdílné u bytů v dobrém stavu a v žádaných lokalitách oproti zanedbaným bytům v panelové jednotce či okrajové lokalitě,“ upozornil Březina.

Medián ceny nájemného u takzvaných garsonek, tedy bytů 1+kk, dosáhl ve 3. čtvrtletí 10.000 korun měsíčně, u bytů 1+1 to bylo 10.500 korun, byt 2+1 se pronajímal za 13.500 měsíčně a 2+kk za 14.000 měsíčně. Za třípokojový byt pak lidé nejčastěji platili 16.000 korun u 3+1 a 18.000 korun měsíčně u 3+kk.

Počet inzerovaných bytů k pronájmu v nabídce se snížil od 2. čtvrtletí o 13 procent, z původních 2168 bytů na 1879 bytů, z nabídky prakticky zmizely byty o dispozici 1+kk a 2+1.

Reklama

Související témata:

Doporučované