Hlavní obsah

Nákaza se šíří mezi zdravotníky. V Jindřichově Hradci uzavřeli internu

Foto: Profimedia.cz

Zdravotníci patří při epidemii koronaviru mezi nejvíce ohrožené skupiny (ilustrační snímek).

Reklama

V České republice stoupá počet zdravotníků nakažených novým koronavirem. Deset zdravotníků s nemocí je na pardubické kardiologii, do karantény míří také tři lékaři, osm zdravotních sester a sanitářka v Jindřichově Hradci.

Článek

Hned z několika českých nemocnic přicházejí během středy nové informace o rostoucím počtu zdravotníků nakažených nemocí COVID-19. Nákaza se dál rozšířila v nemocnici v Pardubicích, Nemocnice Jindřichův Hradec kvůli nemoci uzavřela jedno z oddělení.

Jedná se o tamní jednotku intenzivní péče interního oddělení. Důvodem je pozitivní test na koronavirus u jedné zdravotní sestry. Do karantény míří z nařízení hygieniků tři lékaři, osm zdravotních sester a sanitářka z oddělení.

Péči o pacienty s interními chorobami převzala multioborová jednotka intenzivní péče chirurgického oddělení. „Akutní péče v nemocnici je poskytována i nyní v plné šíři,“ uvedl ředitel nemocnice Miroslav Janovský.

V Jindřichově Hradci je navíc v preventivní karanténě i 12 vojáků, při kontrole státních hranic se totiž nemocí nakazil jejich kolega, voják 44. lehkého motorizovaného praporu.

Ve všech jihočeských nemocnicích se nákaza zatím potvrdila u jednoho lékaře v Táboře a u jednoho lékaře v Českém Krumlově. V preventivní karanténě je i pět lékařů a 32 dalších zdravotníků z interny prachatické nemocnice. Ošetřovali ženu, u níž se následně potvrdil koronavirus, protože byla v kontaktu s jiným nakaženým člověkem, což tajila.

V Pardubické nemocnici bylo původně potvrzeno devět nakažených zdravotníků, ve středu jejich počet o jednoho narostl. Jedná se o personál kardiologického oddělení, nakaženo je tam i osm jeho pacientů. Jedna žena je ve vážném stavu. Původ nákazy v nemocnici není jasný.

Kardiologické oddělení podle mluvčí nemocnice Kateřiny Semrádové stále pracuje v nouzovém režimu.

„Část personálu, která už je otestovaná a je negativní, může podle Ministerstva zdravotnictví a při potřebném vybavení dál fungovat,“ dodala Semrádová.

Jak v pondělí uvedl generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald, kardiologické oddělení zajišťuje urgentní péči na polovině kapacity, výrazně je omezen rozsah standardní lůžkové péče. Na kardiologii pracuje asi 140 zaměstnanců, z toho zhruba 30 lékařů, další jsou sestry a pomocný personál.

Minulý týden byla nákaza koronavirem prokázána u jedné zdravotní sestry. V karanténě je 29 pracovníků na interním oddělení, s nimiž přišla do styku. Nemocnice další zaměstnance testuje.

Nemoc už má mezi zdravotníky i svou první oběť. Je jí 48letá sestra z plicní kliniky Thomayerovy nemocnice, kterou koronavirem nakazil hospitalizovaný taxikář. Jak ale v pondělí uvedly Seznam Zprávy, nemoc nebyla bezprostřední příčinou jejího úmrtí.

Podle její vedoucí, přednostky pneumologické kliniky Martiny Vašákové, k jejímu úmrtí přispěl stres z toho, co o sobě slyšela v médiích - že byla nezodpovědná a roznášela infekci. Vašáková to v úterý řekla České televizi.

Reklama

Související témata:

Doporučované