Hlavní obsah

Nakažený Čech utekl ze sanitky v Polsku. Hrozí mu vězení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Český občan uprchnul ze sanitky před nemocnicí v polských Tychách, provedený test přitom u něho potvrdil nákazu covidem-19. Muže následně odhalil taxikář, kterého si přivolal. Kvůli porušení opatření hrozí muži až osm let vězení.

Článek

Muž, který i přes pozitivní test na koronavirus opustil sanitku, se přivolaným taxi rozhodl dostat do nedalekých Katowic. Nedbal přitom na s nemocí související rizika pro své okolí, informoval polský web Fakt24. Právě taxikáři, kterého Čech zavolal, ale přišel muž podezřelý a místo do cíle cesty ho dovezl k policejní stanici.

„Kvůli nervóznímu chování a problémům s komunikací řidič přivezl muže na policejní stanici,“ cituje server Tychy24 policejní mluvčí Barbaru Kołodziejczykovou. „Muž ale vystoupil z taxíku a pokusil se znovu utéct. Taxikář na to ale rychle upozornil policisty, kteří muži v dalším útěku úspěšně zabránili,“ dodala Kołodziejczyková.

Policisté podle vyjádření mluvčí během zadržení muže přijali veškerá preventivní opatření, český občan strážníkům nekladl odpor. Následně pacienta předali zpět záchranné službě. „Taxikář byl informován o situaci a vyzván, aby kontaktoval hygienu,“ uvedla dále Kołodziejczyková. Hygiena se nyní snaží vytrasovat osoby, se kterými mohl muž na svém útěku přijít do kontaktu.

Český občan kvůli svému útěku čelí obvinění ze způsobení epidemiologické hrozby a šíření infekční choroby, čímž podle policie „vystavil ostatní osoby bezprostřednímu ohrožení, které mohlo mít za následek vážně poškození zdraví nebo až ztráty na životech“. „Případ je nyní vyšetřován pod dohledem Okresní prokuratury v Tychách,“ uvedla policejní mluvčí.

V pondělí potvrdilo polské ministerstvo zdravotnictví dalších 10 241 nových případů nákazy novým koronavirem, celkem země eviduje 144 144 aktivních případů. Počet obětí pak podle ministerstva vzrostl na celkových 4483. Virem se nakazil i prezident Andrzej Duda, podle jeho mluvčího se ale hlava státu cítí dobře. V neděli pozitivní test na covid-19 oznámil i polský ministr obrany Mariusz Błaszczak.

Reklama

Související témata:

Doporučované