Hlavní obsah

Nákupy za 400 milionů: letecký benzin i sušené mléko. Co všechno je ve státních zásobách pro případ války?

Nákupy Správy státních hmotných rezerv.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nákup leteckého petroleje zhruba za 344 milionů korun, nebo 600 tun sušeného mléka za více než 40 milionů. To jsou běžící zakázky, které by Správa státních hmotných rezerv ráda uzavřela do konce roku. Celkem by do ledna měla obměna stávajících zásob a pořízení nových vyjít zhruba na 400 milionů.

Článek

Od ropy přes živá stáda krav až po sušené mléko, další trvanlivé potraviny, nebo dokonce hliník. Správa státních hmotných rezerv má zabezpečit Česko třeba v případě války nebo jiné živelné katastrofy nejméně na 1,5 dne. Své zásoby musí pravidelně obměňovat.

„V tuto chvíli jsme vyhlásili výběrové řízení na obměnu leteckého petroleje zhruba kolem 300 milionů, rádi bychom do konce roku uzavřeli tendr na rostlinný olej, na těstoviny, máme vypsané výběrové řízení na nákup sušeného mléka a v tuto chvíli máme vypsané výběrové řízení na nákup deseti kusů cisteren na sucho,“ vyjmenovával pro Seznam otevřené zakázky SSHR jejich šéf Pavel Švagr.

Obálky s nabídkami na dodávku leteckého benzinu otevře firma koncem listopadu, nabídky na dodávku sušeného mléka v polovině příštího měsíce.

Právě sušené mléko se v minulosti stalo terčem kritiky, když v tendru na něj uspěly firmy z holdingu Agrofert. Podle SSHR však tehdy nabídly nejnižší cenu a splnily kvalifikační podmínky.

Celkem SSHR má ve svých skladech zásoby za více než 20 miliard korun. „Jen v ropě a ropných produktech má stát přes 20 miliard, ostatní je v řádech jednotek miliard korun,“ říká Švagr. Většinu zásob musí stát povinně pravidelně obměňovat tak, aby nedošlo k jejich zastarávání. Například zásoba tvrdých sýrů v potravinách se musí obměňovat každých šedesát dní.

SSHR ale svoji techniku nasazuje pravidelně kdekoli a kdykoli je to potřeba – cisterny při suchu, umělé mosty po povodních.

Novinka v zásobách – lávky pro pěší

Nedávno SSHR repertoár svých zásob doplnila také o 8 nových lávek pro pěší. Ty jí dosud chyběly.

„Když je někde narušena statika mostu nebo když se most opravuje, je bezpečnější, když se vedle provizorního mostu postaví také lávka pro chodce, vysvětlil mluvčí SSHR Jakub Linka nákup čtyř lávkových souprav o délce 18 metrů a čtyř souprav o délce 32 metrů.

Ročně má SSHR v rozpočtu 2,5 miliardy korun. Většina této částky – necelé 2 miliardy korun – jde na povinnou obnovu neboli ochraňování rezerv. „Nejvíc peněz jde do obměny ropy a ropných produktů. Ta stojí 1,6 miliardy korun ročně,“ řekl v rozhovoru pro Seznam šéf SSHR Pavel Švagr s tím, že rozpočet pro rok 2020 počítá s o něco nižší částkou.

Správa ale naopak chtěla navíc 200 milionů korun na nákup nových rezerv – ty současné podle ní zastarávají a je zapotřebí nakoupit také další nové cisterny na vodu, protože sucho trápí stále více obcí. Žádané peníze navíc však nedostala. Její cisterny byly přitom letos nasazovány v průměru každé tři dny, kde bylo zrovna v Česku potřeba.

Reklama

Doporučované