Hlavní obsah

Nálet na detenční středisko v Libyi zabil nejméně 40 lidí a dalších 80 zranil

Následky nočního náletu v Tripolisu.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

V noci na středu proběhl nejkrvavější útok od začátku obléhání Tripolisu. Podle vlády za ním stojí síly maršála Haftara, ten však odpovědnost odmítá.

Článek

Libye, která je od svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 v mocenském chaosu, je součást frekventované cesty pro běžence utíkající před konflikty z Afriky a Středního východu. Pokud jsou však ve Středozemním moři zadrženi, putují do detenčních center například právě v Tripolisu.

Na jedno z takových záchytných míst v noci na středu podnikla dosud neznámá letadla nálet, o život při něm přišlo podle předběžných odhadů minimálně 40 lidí. Tripoliské úřady útok označily za plánovaný, přesný a odsoudily jej jakožto „ohavný zločin“. Maršála Haftara, který v současné době na město táhne a podniká i nálety, v souvislosti s útokem mezinárodně uznávaná vláda označila jakožto válečného zločince. Útok měl prý provést úmyslně, agentura AFP však upozornila na fakt, že v blízkosti střediska je několik vojenských zařízení, která se často stávají cílem náletů.

Haftar, který bojuje s tripoliskou vládou o moc nad zemí, však útok popřel, podle jeho mluvčího za ním naopak stojí milice napojené na vládu premiéra Faíze Sarrádže. Maršál na hlavní město zahájil ofenzivu 4. dubna letošního roku. Minulý týden však ztratil kontrolu nad strategicky významným městem Gharján, které se nachází přibližně 100 kilometrů od Tripolisu. Na neúspěch zareagovala maršálova armáda intenzivnějším bombardováním pozice svého protivníka. Oba tábory se také vzájemně obviňují z najímání zahraničních žoldnéřů a z využívání letecké podpory od cizích mocností.

Právě ofenziva zásadně zhoršila situaci migrantů v Libyi. Podpůrná mise OSN opakovaně vyjádřila znepokojení nad osudem asi 3500 migrantů a uprchlíků, kteří se v detenčních střediscích poblíž míst střetů ocitli v nebezpečí. Přes přetrvávající nestabilitu zůstává Libye důležitou tranzitní zemí pro běžence, prchající před konflikty v Africe a na Středním východě, poznamenala AFP.

V nynějším konfliktu v Libyi podle Reuters hrozí, že mocenské vakuum vyplní radikální islamisté, kteří přeruší dodávky ropy, zvětší migraci přes Středozemní moře do Evropy a zhatí plány OSN na uspořádání voleb a skoncování s nepřátelstvím mezi dvěma vládami na východě a západě země.

Reklama

Doporučované