Hlavní obsah

Náměstek VZP zvýšil miliony na kliniku z Babišova fondu. Ani je nestihli utratit

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Andrej Babiš jako ministr financí stříhá pásku při otevření unikátního endoskopického operačního sálu pro gastroenterologické zákroky v klinickém centru Iscare v pražských Holešovicích (vlevo první místopředseda představenstva Jozef Janov, vpravo přednosta kliniky Milan Lukáš). Snímek z října 2014.

Reklama

Klinice ze svěřenského fondu Andreje Babiše zvýšila VZP několikrát peníze na léčbu. Jaké byly důvody? A proč se to nepřidalo jinde?

Článek

Konec roku a Vánoce jsou svátky štědrosti. Možná proto není překvapivé, že kouzlu těch minulých podlehla i Všeobecná zdravotní pojišťovna. Zejména její náměstek David Šmehlík. Nebývale štědře totiž „obdaroval“ specializovanou zdravotnickou kliniku Iscare, která je součástí jednoho ze svěřenských fondů Andreje Babiše.

Přímá podřízená náměstka Šmehlíka poslala loni 18. prosince na pražskou pobočku VZP e-mail, v němž žádá pro kliniku vyplatit mimořádné navýšení ročního limitu pro tzv. centrovou péči. „Z pověření náměstka ředitele pro zdravotní péči Ing. Davida Šmehlíka Vám sděluji, že na základě jednání se zástupci poskytovatele bylo schváleno navýšení ročního limitu 2018 na 200 mil.,” stojí v e-mailu.

I přes štědrou atmosféru předvánočního času je takové navýšení v čase těsně před koncem roku trochu překvapivé. Iscare totiž už během roku dostal několik podobných finančních injekcí, které navyšovaly původně nasmlouvané zálohy od VZP.

V únoru 2018 měl Iscare smlouvu na 136 milionů. Smlouva se obvykle dělá podle realistického odhadu, kolik pacientů a jak je zařízení schopno léčit. Že se pak během roku ukáže, že odhad nebyl přesný a zálohy se navyšují, není výjimečné. Jenže u Iscare se to ukázalo hned po dvou měsících. V dubnu totiž VZP poprvé navýšila platby na 160 milionů, za dalších několik měsíců ani to nestačilo a VZP navýšila částku na 185 milionů.

Zmíněný e-mail s pokynem náměstka Šmehlíka pak platby navýšil na celých 200 milionů.

Hlavní je mít konexe

Seznam prošel poměry v dalších podobných zařízeních a zjistil, že takový růst není úplně obvyklý.

Také právník Ondřej Dostál, který se dlouhodobě specializuje na zdravotnictví, Seznamu řekl, že ostatní kliniky to při žádosti o peníze zdaleka tak jednoduché nemají.

„Při stanovení úhrady za rok dochází k obrovským nerovnostem mezi jednotlivými poskytovateli, ať už v Praze, nebo v regionech. Neexistují žádná transparentní pravidla, jak systém stovky miliard vynakládá. Záleží na individuálních dohodách mezi poskytovateli zdravotní péče na jedné straně a úředníky pojišťoven na druhé,” popisuje Ondřej Dostál.

„Toto navyšování se děje selektivně, některá zdravotnická zařízení musí vyjít s tím, co jim předepíše úhradová vyhláška, a jsou hluboce podfinancovaná,” popisuje finanční postupy ve zdravotnickém systému.

V případě centrové péče v Iscare navýšila VZP v roce 2018 zálohy o 61 milionů, to je více než 43 procent původní původní částky.

„Ten důvod je jasný. Téma je zvyšování dostupnosti biologické léčby a péče pro lidi. Posilování kapacity center,“ vysvětluje navýšení náměstek VZP David Šmehlík.

Dobře léčit však jistě chtějí i jiná zdravotnická zařízení.

„V českém zdravotnictví nezáleží, jestli poskytujete kvalitní péči za rozumné peníze, ale na osobních kontaktech toho, kdo vyjednává za zdravotnické zařízení s tím, kdo jedná za zdravotní pojišťovnu,” líčí situaci Ondřej Dostál.

Přezkoumat? Nemožné

Jakkoli je navyšování v průběhu roku vůči Iscare vstřícné, zaměstnanci pojišťovny postupují podle vnitřních pravidel. Tedy: Iscare požádá, vedení pojišťovny se sejde, nechá si předložit dokumentaci. Zda ji zkoumá a verifikuje, sice není jasné, ale pořídí záznam z jednání. Uvnitř pojišťovny tomu říkají, že nechají auditní stopu. Rozhodovací proces, tedy kdo co tvrdil a předkládal, je potom možné zkoumat.

Jak se však odehrálo poslední navýšení záloh pro centrovou péči v Iscare?

Náměstek VZP David Šmehlík poslal (prostřednictvím podřízené) žádost o navýšení záloh o dalších 15 milionů ve chvíli, kdy do konce roku zbývalo 7 pracovních dní.

I proto možná chtěl mít jeho podřízený, ředitel pražské pobočky, jistotu, že je to v pořádku. Náměstka Šmehlíka žádá o vysvětlení. „…rád bych se zdvořile ujistil, zda navýšení u poskytovatele Iscare odpovídá Vámi stanovené strategii v daném segmentu, tj. zda navýšení vychází z věcně odpovídajícího základu,“ píše v e-mailu z 21. prosince 2018 v půl deváté ráno.

Náměstek odpovídá obratem, e-mail z jeho počítače odchází v 9:54. Na zvýšení záloh na konec roku trvá. „Bylo dohodnuto, že poskytovatel bude respektovat pozitivní list VZP a podpoří tak aktivní lékovou politiku,“ píše podřízenému.

Ředitele pobočky to zřejmě nepřesvědčí. Musí sice poslechnout, ale zároveň dalším e-mailem požádá o zaslaní zápisu z jednání, jak píše, právě „pro účely zachování auditní stopy”.

Ve stejný den potom podepíše dodatek a obratem se do Iscare posílají peníze.

Jenže náměstek VZP David Šmehlík podřízenému žádný záznam neposlal. Zdroj z VZP Seznamu potvrdil, že ani žádný záznam o jednání, obvyklý při standardním postupu, neexistuje.

Jak a na základě čeho se při navýšení rozhodoval, pak nedokázal vysvětlit ani náměstek VZP.

„No, já myslím, že existuje zápis z toho předposledního navyšování a z toho posledního existuje jen požadavek Iscare,” uvedl David Šmehlík na dotaz Seznamu.

Prohlásil také, že se pro navýšení rozhodl po jednání s představiteli odborné společnosti na gastroenterologii. Jejím místopředsedou je však shodou okolností jeden ze zaměstnanců Iscare a ten se náměstkovi zmínil, že by potřeboval přidat.

„Jednali jsme s odbornou společností a na konci jednání on řekl požadavek,” potvrdil David Šmehlík.

Nakonec dokonce přiznal, že společnost Iscare o navýšení oficiálně nikdy nepožádala. Na odborném jednání se jeden ze zaměstnanců zmínil a to náměstkovi stačilo.

S kým si tyká náměstek

David Šmehlík přišel na místo náměstka největší zdravotní pojišťovny loni 1. září, až do konce loňského října mu běžela smlouva poradce u ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. „Samozřejmě jsem s ním v kontaktu, o názorech se bavíme, tykáme si,“ říká náměstek VZP.

Kartičku ministrova poradce mimochodem ve Sněmovně používal ještě letos v březnu. „Je to o tom, jestli můžete projít do Sněmovny rychleji. A ano, ponechal jsem si kartičku (poradce ministra) do Sněmovny, jako má někdo lítačku,“ přiznává náměstek VZP.

Blízké vztahy má i s důležitými lidmi ve vedení kliniky Iscare, konkrétně s ředitelem Františkem Lambertem, se kterým si tyká. „Je to pravda, že si s ním tykám,“ řekl Seznamu David Šmehlík.

Platba, kterou loni na sklonku roku Lambertově klinice za výše popsaných okolností poslal, měla nakonec zvláštní osud.

Při závěrečném vyúčtování o několik měsíců později se totiž ukázalo, že v Iscare peníze neutratili. Z 15 milionů tak museli 11 062 772 korun vracet.

Vzbuzuje to otázku nad důvody, proč tedy VZP peníze narychlo klinice ze svěřenského Babišova fondu vyplatila. Při jistém odlehčení by se ale dalo říci, že to přinejmenším byla několikaměsíční vánoční bezúročná půjčka.

Seznam se ředitele Františka Lamberta zeptal na konkrétní otázky, kdo za jeho kliniku o navýšení žádal a proč byl objem peněz několikrát za rok 2018 navýšen.

František Lambert konkrétně neodpověděl, avšak obecně možné důvody navýšení popsal. „Se zdravotními pojišťovnami standardně průběžně jednáme podle nárůstu pacientů, kteří se na naše Klinické centrum Iscare obracejí. Až po dohodě se zdravotními pojišťovnami, zda pacienty můžeme do léčby přijmout (ZP nám jsou schopny navýšit limit centrové péče), tyto do léčby zařazujeme. Stejný postup je i u Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ uvedl mimo jiné. (Konkrétní dotazy Seznamu a kompletní odpověď pana Lamberta publikujeme v boxu na konci článku.)

VZP prověřuje

Případ ale nekončí.

V samotné VZP nyní běží vnitřní kontrola, která má zjistit, za jakých okolností pojišťovna klinice Iscare platby navyšovala. Kontrolu nařídil ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek.

„Jako manažer takto velké společnosti musí ředitel VZP reagovat na vnější podněty přicházející z okolí VZP. Zároveň logicky pravidelně nechává kontrolovat klíčové oblasti,” říká Vlastimil Sršeň, mluvčí pojišťovny.

Přesto, že kontrola ještě není ukončena, je pravděpodobné, že VZP bude chtít upravit rozhodovací kompetence tak, aby jeden náměstek neměl možnost sám o sobě bez konzultace s kýmkoli rozhodovat o tak klíčové věci, jako jsou výše záloh pro kliniky. „Samozřejmě, že interní předpisy VZP jsou rovněž pravidelně revidovány a v této oblasti aktuálně o úpravě vnitřních předpisů uvažujeme,” dodává mluvčí.

Reakce ředitele Iscare na otázky Seznamu

Seznam položil řediteli Iscare Františku Lambertovi následující otázky:

1. Loni v prosinci Všeobecná zdravotní pojišťovna navýšila výši plateb za takzvanou centrovou péči klinice Iscare na celkový objem 200 milionů korun. Můžete mi říct, kdy a kdo o toto navýšení vedení VZP za vaši kliniku žádal?

2. Je možné případně od Vás tuto konkrétní žádost získat?

3. A můžete sdělit, z jaké důvodu docházelo k tomu, že se výše plateb během roku 2018 zvyšovala ze 136 milionů až na zmíněných 200 milionů? Proč se tato částka třikrát během roku zvýšila?

Kompletní odpověď Františka Lamberta:

Se zdravotními pojišťovnami standardně průběžně jednáme podle nárůstu pacientů, kteří se na naše Klinické centrum Iscare obracejí. Až po dohodě se zdravotními pojišťovnami, zda pacienty můžeme do léčby přijmout (ZP nám jsou schopny navýšit limit centrové péče), tyto do léčby zařazujeme.

Stejný postup je i u Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Pro informaci ještě uvádím, že naše Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty je „terciální IBD centrum“, tedy středisko, do kterého jsou posíláni pacienti z ostatních regionů České republiky. Například máme hodně pacientů z moravských okresů. Důvodem je, že Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty je v tomto ohledu unikátní, protože se koncentruje pouze na problematiku Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy. Pracuje zde 10 lékařů se speciálním zaměřením a velkými zkušenostmi s těmito chorobami. V současné době jsme největší klinické centrum v ČR a patříme mezi největší kliniky ve střední Evropě. Výzkumná produkce našeho pracoviště nemá v tomto ohledu srovnání s žádným jiným pracovištěm v Čechách.

Nemocní, kteří mají komplikovaný průběh choroby, a to je přes 60 % všech dispenzarizovaných, potřebují biologická léčiva ve vyšších dávkách (tzv. optimalizace biologické léčby) a často ekonomicky nákladnější léky 2. linie biologické léčby proto, aby byla aktivita choroby uspokojivým způsobem zvládnuta. Z toho vyplývá, že naše centrum vyhledává mnoho pacientů po předchozí léčbě na jiných pracovištích v ČR.

Vedení kliniky a Klinického a výzkumného centra velmi oceňuje, že plátci zdravotní péče si jsou vědomi kvality našeho pracoviště a péče, kterou poskytujeme pro pacienty z celé České republiky, a že nám umožňují navýšení limitů pro biologickou léčbu.

Reklama

Doporučované