Hlavní obsah

Prvního sněhu je nečekaně hodně. Do stop již vyrazili první běžkaři

Foto: ČHMÚ

Pohled z webkamery na Jeseníky.

Reklama

aktualizováno •

V Česku napadl první sníh nadcházející zimy. V nejvyšších partiích Jeseníků se již prohánějí na běžkách první nadšení běžkaři. Na horách stále hustě sněží, podle horských záchranářů tam leží zhruba 20 centimetrů sněhu.

Článek

Horalé se shodují, že sníh v polovině října není až tak neobvyklý. V posledních zhruba čtyřech až pěti letech však podle nich přicházel výrazně později. Překvapeni jsou také množstvím sněhu, které dnes napadlo. A navíc stále chumelí.

V nejvyšších partiích Jeseníků se již prohánějí na běžkách první nadšení běžkaři. Na horách stále hustě sněží, podle horských záchranářů tam leží zhruba 20 centimetrů sněhu. „Milovníci zimních stop se již mohou vydat z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu,“ řekl dnes dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Kvůli ráznému příchodu zimního počasí se na horách nyní rychle přezouvá technika a stahují auta, na vysílač se už po kolech nedá dostat, sdělil provozní tamního hotelu a restaurace Tomáš Hrazdil.

„U nás od pondělí leželo zhruba deset centimetrů sněhu, nyní připadl další a leží tak zde 20 centimetrů. Sníh je mokrý, teploty se drží nad nulou a přestal foukat vítr. Sníh teď krásně sype, stále sněží. Hřeben je vyfoukaný, sněhu je tam podstatně méně a na lyže to není. Nicméně lyžovat se dá mezi Ovčárnou, Švýcárnou a na Praděd. Na takové první sklouznutí na běžkách je to dobré,“ řekl Hejtmánek. Podotkl přitom, že na běžkách už tam běhají desítky běžkařů.

Jesenická horská služba zimní sezonu zahajuje podle spuštění lyžařských areálů. Kvůli rychlému příchodu zimy tak musejí nyní stejně rychle řešit techniku. „Právě to řešíme, máme tady skútr, který je připraven. Čtyřkolku se chystáme nyní přezouvat,“ doplnil Hejtmánek.

Přizpůsobit se počasí musel i provozovatel hotelu a restaurace na vysílači Praděd, která je nejvýše položenou celoročně provozovanou restaurací v České republice. „Dostaneme se autem už jen na Ovčárnu, dál už to nejde,“ řekl dnes provozní Tomáš Hrazdil. Podle něj napadlo za dva dny zhruba 40 centimetrů sněhu, do toho se však oteplilo a sníh sedl zhruba na 25 centimetrů. „Teď vytrvale sněží. Stáhli jsme poslední auta a teď se utlačuje sníh na cestě, pokud nepřijde oteplení, mohli bychom tak přichystat stopy,“ doplnil Hrazdil.

Podle provozovatele není sníh v polovině října až tak neobvyklý, zima si však dávala načas v posledních zhruba čtyřech až pěti letech. „Není to pro nás nic divného, ale samozřejmě po těch letech nás to také překvapilo. Jde hlavně o to množství. Pokud to budeme brát jako první sníh, tak ten většinou nevydrží. Je možné, že to ještě roztaje,“ podotkl provozní. „Skútr máme nachystaný k dispozici, čtyřkolka se předělá na pásy, to je otázka hodiny. Připraveni jsme,“ dodal.

V Moravskoslezském kraji je silnice I/35 vedoucí k hraničnímu přechodu na Slovensko Bílá–Bumbálka na Frýdecko-Místecku neprůjezdná kvůli silnému sněžení. Komunikaci navíc zablokovaly uvázlé kamiony. Na místě se tvoří kolony. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo Národní dopravní informační centrum. Zatím není jasné, kdy bude provoz na komunikaci obnoven.

Mluvčí moravskoslezské policie Zlatuše Viačková řekla, že na místě silně sněží. Provoz ze Slovenska je bez omezení. Horší to je ale ze směru od křižovatky se silnicí 1/56. Právě tam na zasněžené komunikaci kamiony uvázly. „Silnice je neupravená a čeká se na silničáře. Vyzýváme řidiče, aby raději volili jinou trasu,“ řekla mluvčí.

Dodala, že kolona je dlouhá okolo osmi kilometrů. Dopravu policisté odklánějí ze směru od Rožnova pod Radhoštěm na Ostravici.

Ve vyšších polohách Jihočeského kraje napadla v noci na dnešek slabá vrstva sněhu. Týká se to především Šumavy. „Podle předpovědi tam během dne ještě napadne až 15 centimetrů sněhu,“ řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

„Pár centimetrů sněhu leží například na Březníku,“ uvedla. Dále sněžilo v okolí Kvildy nebo Bučiny. Plášilová uvedla, že přes den má padat na Šumavě mokrý a těžký sníh.

Sněží také v Ústeckém kraji. Ve Šluknovském výběžku ve výšce nad 700 metrů nad mořem by místy mohlo napadnout deset centimetrů mokrého sněhu. Na hřebenech hor může spadnout až 20 centimetrů sněhové pokrývky. „Těžký mokrý sníh může lámat stromy,“ uvedli meteorologové.

V Beskydech napadl první sníh již včera večer. Na Lysé hoře dokonce meteorologové evidují více než 20 centimetrů vysokou sněhovou nadílku. „Horská služba v té souvislosti nedoporučuje hřebenové túry,“ řekl dispečer Horské služby Beskydy.

„Momentálně je v Beskydech od deseti do 20 centimetrů sněhu. Ten se drží od 700 metrů výše,“ řekl dispečer. Dodal, že nejvíce sněhu je na Lysé hoře.

Sníh je podle něj mokrý a těžký. Horská služba proto nedoporučuje hřebenové horské túry. „Ještě neopadlo listí. A sníh se ve větvích drží. V lese tak hrozí možnost pádu větví pod tíhou mokrého sněhu. Turisté by měli být opatrní,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované