Hlavní obsah

Napochodovali do divadla. Navzdory pokutám teď radikální svalovci Slušní lidé táhnou na radnici

Slušní lidé, známí kvůli přerušení kontroverzní divadelní hry, poprvé kandidují v komunálních volbách.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slušní lidé, kteří v květnu zastavili kontroverzní divadelní představení Naše násilí a vaše násilí se scénou znásilňujícího Ježíše, poprvé kandidují v komunálních volbách. Za přestupek v divadle mají zaplatit radnici Brna-středu 126 tisíc korun. Podle zjištění Seznamu jim leží na stole další pokuta. Za nejasné financování. Jejich kampaň dotují statisíci korunami Soukromníci.

Článek

V květnu napochodovali do brněnského divadla Husa na Provázku a přerušili kontroverzní divadelní představení Naše násilí a vaše násilí. Teď pochodují do politiky. Brněnské hnutí Slušní lidé pod vedením kickboxera Zdeňka Pernici poprvé kandiduje v komunálních volbách.

Krajně pravicové hnutí vzniklo na konci roku 2016, přesto Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí doposud nedodalo výroční zprávy o financování. Podle zjištění Seznamu za to od instituce v září dostali pokutu 25 tisíc korun. „Neobdrželi jsme výroční zprávu za rok 2016, ani za rok 2017, kterou měli odevzdat do dubna. Také transparentní účet si zřídili se zpožděním,” potvrdil člen dohledového úřadu Tomáš Hudeček.

„Budeme to řešit,” sdělil šéf hnutí Pernica. Zároveň dodal, že strana nemá ve financování co tajit, a přiznal, že jim s dotováním volební kampaně pomáhají Soukromníci. Strana, za níž stojí byznysmen Ivo Valenta, v Brně se Slušnými lidmi vytvořila společné kandidátky. „Na kampaň jsme Slušným lidem poskytli statisíce korun,” uvedl předseda krajské rady Soukromníků Jan Baránek.

Reportéři Seznamu zároveň zjišťovali, jak se hnutí vzešlé z prostředí bojových sportů přerodilo do politického uskupení. „Naším charakterem je naprostá vzájemná loajalita. Když předseda řekne, že půjdeme do parku řešit dětský gang, neexistuje, že by někdo nešel,” popsal místopředseda hnutí a bývalý kulturista Viktor Hell.

Podle politologa a odborníka na extremismus Miroslava Mareše z brněnské Masarykovy univerzity se hnutí veze na vlně nespokojenosti některých lidí s etablovanou levicovou politikou. „Vytvářejí silnou konkurenci SPD. My se ovšem musíme vžít do reality velkých měst, kde lidé často neřeší komunální politiku a volí podle modelu parlamentních stran,” vysvětlil politolog.

Slušní kandidují v Brně na zastupitelská křesla statutárního města a do dalších třinácti městských částí. „Už máme mezi sebou právníky, vysokoškolské učitele a experty na různé oblasti,” pochlubil se Pernica, který s kolegy používá slogan „Tohle je vaše město a my vám ho vrátíme zpět”. Sám ovšem programové priority hnutí dopodrobna rozebírat nechtěl. „Každý dělá to, čemu rozumí. Kdybych byl vystudovaný muzikolog a neměl řidičák, tak bych nedělal dopravu. Máme člověka, který dopravě rozumí, a tak to máme na všechny oblasti. Já bych chtěl řešit sport,” řekl Pernica.

Hnutí se prezentuje různými videopříspěvky na Facebooku a ostře se vymezuje proti Žít Brno a jeho nejviditelnější osobnosti Matěji Hollanovi. V minulosti jej vyobrazili jako Adolfa Hitlera a vyvěsili plakát na obří lešení připomínající Německý dům, který byl v centru města po druhé světové válce zbořen.

Jindy vyvěsili Hollanovu nahou fotku nad frekventovanou silnici. Chtěli tak poukázat na to, že Hollan jako primátorův náměstek nezvládá gesci dopravy. „Chtěli jsme dostat naše hnutí do povědomí lidí. Takto jsme začali, teď už to není tak strašné jako na začátku. Ukázali jsme, že destrukci asi zvládáme dobře, teď je na čase konstrukce,” sdělil Pernica.

Reklama

Doporučované