Hlavní obsah

Národní divadlo připravilo další inscenaci pro jednotlivé diváky

Foto: Jan Mihaliček

Národní divadlo.

Reklama

Národní divadlo připravilo ve svém projektu Divadlo mimo divadlo projekt pro jednoho diváka a jednu herečku.

Článek

„Jmenuje se Linka: Makropulos a spočívá v tom, že text inscenace může divák po zakoupení vstupenky poslouchat v telefonu při procházce Prahou. Činohra ND uvede premiéry tohoto nevšedního divadelního zážitku v režii Emila Rothermela 20. května,“ sdělila mluvčí činohry Kateřina Ondroušková.

Divák při zakoupení vstupenky zároveň sdělí své telefonní číslo. Následně v hodinu a den, které si určí výběrem vstupenky, půjde na určené místo na Kampě. Tam mu někdo zavolá a divák vyrazí na procházku. Má před sebou asi tři kilometry chůze a 70 minut času stráveného s neznámou osobou na telefonu. Ta si s ním bude povídat nejen o svém, ale i o jeho životě. Je jí totiž 300 let, zažila kdeco, avšak začíná být ze svého věku unavená, uvádějí autoři.

„Linka: Makropulos je téměř nepřetržitý telefonní hovor, v němž je divák s někým, kdo ho trochu řídí a ukazuje mu Prahu jinak, než je běžné. Tím, že se divák stává prostředníkem inscenace, zjistí, že celý svět kolem něj se proměňuje v divadlo. Spojením s divadelní figurou zkrátka nevyhnutelně začne svět kolem vnímat jako divadelní představení. A přitom k tomu potřebuje stejně málo odvahy, jako když jindy vyrazí přímo do divadla,“ uvedla k projektu dramaturgyně Marta Ljubková.

Linka: Markopulos je divadlo určené každému na míru podle jeho vkusu, protože záleží na odpovědích každého zvlášť. Záleží pouze na tom, jak kdo bude chtít prožít společný čas s neznámou na telefonu, jak bude chtít spoluprožít příběh nesmrtelné Emílie Marty.

„Troufám si říct, že nám vyšel tvar, který má smysl dokonce, i když covidová opatření přestanou platit. Pro mě bylo základem, aby se představení odehrávalo živě, přijde mi, že nám momentálně ze všeho nejvíc schází právě živé setkání diváka s hercem. Pocit, že záleží na tom, co děláme tady a teď, žádná možnost opravy, žádné opakování, stříhání – proto si myslím, že se dá o Lince: Makropulos mluvit jako o divadle,“ řekl k inscenaci režisér Emil Rothermel.

K projektu Linka: Makropulos si zájemci můžou také poslechnout jednu z epizod podcastu Národního divadla na adrese https://narodnidivadlo.podbean.com/e/magazin-narod-tobe-v-kvetnu-2021/.

Reklama

Doporučované