Hlavní obsah

Národní muzeum v novém: Plejtvák zůstává, mamuti přibudou

Reportáž z návštěvy Národního muzea v Praze, které se v říjnu otevře po rekonstrukci.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po osmi letech se brzy otevře budova Národního muzea po rekonstrukci. Reportér Seznamu si muzeum prošel a vy se můžete podívat, jak vypadají opravené vnitřní prostory.

Článek

Po osmi letech se do Národního muzea vrátí návštěvníci. Historická budova se otevře 28. října k výročí 100 let založení Československa.

Do rekonstrukce za dvě miliardy korun je vedle historické budovy zahrnuto také oživení přilehlého parku - Čelakovského sadů - a přibude rovněž tramvajová trať mezi muzeem a bývalým Federálním shromážděním.

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš řekl Seznamu, že v Praze možná budou poprvé vystavení mamuti z Ruska.

„V sobotu se vrátí kolegové z ruského Jakutska, kde jednáme o zápůjčce zmrzlých těl z doby ledové, jak mamutů, tak dalších zvířat. Pokud to dobře dopadne, plánujeme v roce 2020 výstavu Doba ledová. Do České republiky by se tyto exponáty ze Sibiře přivezly poprvé,“ představil plány muzea jeho ředitel Michal Lukeš.

Foto: Národní muzeum v Praze

Vizualizace expozice Příroda.

Náklady na rekonstrukci budovy ze strany státu budou kolem dvou miliard korun. Revitalizaci okolí platí pražský magistrát. Předpoklad byl 120 milionů korun na veškeré úpravy, celková částka však bude o něco vyšší.

Uvnitř historické budovy se dokončují práce restaurátorů a malířů, kteří zde pokládají novou podlahu a dokončují zastřešení Pantheonu či dvoran. Památkáři dohlížejí na malování v jednotlivých místnostech, aby odpovídalo historickému podkladu.

Po rekonstrukci nebude v muzeu hned možné navštívit 8 stálých expozic, postupně budou otevřené v roce 2019. Z podoby expozic, kterou návštěvníci znali do roku 2011, zůstane v prostorách umístěn exponát plejtváka myšoka a zároveň část mineralogické expozice, jež byla prohlášena za kulturní památku, a stala se tak památkově chráněnou součástí historické budovy.

Foto: Národní muzeum v Praze

Vizualizace expozice Zázraky evoluce.

Ostatní části expozic budou zcela nové. Celkově bude vystaveno zhruba 80 tisíc sbírkových předmětů, což je o celou třetinu více, než tomu bylo před uzavřením historické budovy a její následnou rekonstrukcí.

Tomu odpovídá i nárůst plochy, která je určená expozicím, na 12 tisíc metrů čtverečních, což je o 4 tisíce více než byla původní rozloha expozic.

Reklama

Související témata:

Doporučované