Hlavní obsah

Národní pokrm v ohrožení. Korejci bijí na poplach kvůli zelí

Foto: Profimedia.cz

Festival spojený s výrobou kimči v jihokorejském Soulu, listopad 2018.

Reklama

Letní série tajfunů zdecimovala jihokorejskou úrodu zelí, hlavní součásti národního pokrmu kimči. Ceny zelí prudce rostou, a to se tak stává nedostupné nejen pro domácnosti, ale i pro výrobce oblíbeného pokrmu.

Článek

Extrémní počasí zničilo pole s hlavní surovinou národního jihokorejského jídla kimči. Kvůli zdecimované úrodě vzrostly někde ceny zelí o více než 60 procent a nadále rostou. „Ceny zelí stále stoupají,“ cituje matku dvou dětí Jung Mi-ae agentura Bloomberg. „Musela jsem si protřít oči, abych se znovu podívala na cenovku, protože jsem tomu nemohla uvěřit,“ dodává. Místní média zničenou úrodu označují za katastrofu.

Běžně Jihokorejci nakupují ve velkém množství zelí a další zeleninu, kterou následně nakládají a fermentují, na konci léta jako zdroj zeleniny na zimní měsíce. Do takzvaného gimjangu patří kimči z pekingského zelí, zabalené kimči a vodové ředkvičkové kimči. Druhým typem pokrmu je pak sezonní kimči neboli běžné kimči. To je jednodušší na přípravu, protože nemusí vydržet na tak dlouhou dobu. Fermentace někdy dokonce trvá jen několik dní. Tento druh se připravuje podle toho, co v daném období roste na polích a zahradách.

Letošní nejdelší období dešťů a tři velké tajfuny způsobily v srpnu a září rozsáhlé záplavy, které poškodily úrodu a přerušily dodávky plodiny. Poté, co korejský statistický úřad uvedl, že se ceny čerstvých plodin v zemi minulý měsíc vyšplhaly o 22 % na nejvyšší úroveň od začátku roku 2011, zůstanou ceny zelí tento měsíc vysoké a podle Korejského hospodářského institutu v průměru vzrostou o 8 % oproti předchozímu roku.

Trpí ale nejen domácnosti. Daesang Corp., přední jihokorejský výrobce kimči, uvedl, že dočasně pozastavil online prodej kvůli nedostatku zelí. Další významná potravinářská společnost CJ CheilJedang Corp. pak uvedla, že hledá alternativní dodávky, které by uspokojily poptávku. Ta je letos obzvláště vysoká, protože kvůli pandemii covidu-19 se doma stravuje větší počet lidí.

„Zelí je velmi citlivé na změnu klimatu a jakékoli extrémní počasí bude mít negativní dopad na jeho produkci,“ řekla Bloombergu výzkumná pracovnice Korejského hospodářského institutu Kim Ta-džung. „Ceny se sice začínají stabilizovat, nejistota bude ale přetrvávat, dokud v polovině listopadu nezačne sezona gimjang,“ dodává.

Existuje ale naděje. Počasí je mnohem příznivější, a nedostatek zelí by tak nakonec nemusel být tak zoufalý. Podle jihokorejského ministerstva zemědělství by měly ceny zelí brzy znovu opadnout a produkce by se měla v nejbližší době stabilizovat. Jihokorejské ledničky, které některé domácnosti mají speciálně jen pro uchování národního pokrmu při správné teplotě, by tak mohly být brzy zase plné.

Reklama

Související témata:

Doporučované