Hlavní obsah

Národní se proměnila, symbol listopadové revoluce hledejte jinde

 

Reklama

Známý pomník se z podloubí Kaňkova paláce na pražské Národní třídě přestěhoval na venkovní fasádu budovy.

Článek

Lidé, kteří si přijdou na Národní třídu připomenout události z listopadu roku 1989, budou muset položit květinu a svíčku na nové místo. Podloubí Kaňkova paláce, původní scénu komunistického policejního násilí vůči demonstrantům, se Česká advokátní komora rozhodla uzavřít. Majitel objektu to zdůvodňuje obavami z požáru i nepořádku. Desku proto komora přesunula nad nově opravený chodník kolem budovy.

„Docházelo tady k požárům, docházelo tady k ohrožení zdraví lidí a docházelo k tomu, že vznikalo nebezpečí pro celou budovu," vysvětluje změnu předseda České advokátní komory Martin Vychopeň.

Podle předsedy komory se přemístěním pamětní desky nenarušila pieta místa. Přesun desky se některým pamětníkům nelíbí, protesty zazněly z řad přihlížejících i při jejím dnešním slavnostním odhalení.

Zatímco zástupce komory advokátů položil první věnec pod desku na novém místě, lidé, kteří v podvečer přišli na místo, zapalovali svíčky hlavně v místě nově uzavřeného průchodu do podloubí směrem od centra města.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký pak k rozhodnutí komory řekl, že mezi věcmi, které listopad 1989 přinesl, je i nedotknutelnost soukromého vlastnictví.

Jeden ze studentských vůdců sametové revoluce režisér a scenárista Igor Chaun z přemístění pamětní desky nadšený není.

„Já si celkem umím představit, že když někdo investuje praděpodobně miliony korun do opravy budovy, tak je pro něj výhodné, aby zabral průčelí a udělal si tam novou recepci. A to také udělali," řekl Seznam Zprávám Chaun.

Komora s rekonstrukcí zrušila v domě restauraci, v přízemí vznikla recepce a výstavní prostor. Ve výkladech do ulice jsou umístěny velkoformátové fotografie, připomínající události listopadu 1989.

17. listopadu bude v Praze kolem třiceti akcí. Chystají se průvody, demonstrace a hlavně vzpomínkové akce.

A jaký bude čtvrtek podle našeho redakčního plánu? Seznam Zprávy plánují sérii přímých přenosů, reportáží i studiových vstupů ke všemu podstatnému, co se během připomínky 27. výročí listopadové revoluce odehraje.

Sledujte nás na seznam.cz/zpravy, chystáme pro vás „Listopad" online.

Reklama

Doporučované