Hlavní obsah

NASA vyslala na poslední misi raketu Delta 2. Satelit bude sledovat tloušťku pevninského i mořského ledu

Oba dva satelity fungují na principu pulzujícího laseru, který se odráží od polárního ledu na Zemi. To vědce informuje o jeho rozsahu a tloušťce.Video: NASA

 

Reklama

Na palubě rakety tentokrát bude satelit ICESat-2, který má za úkol sledovat a měřit, jak se pevninský a mořský led v oblasti zemských pólů mění v průběhu času.

Článek

NASA vyslala naposledy do vesmíru typ rakety Delta 2. Raketa, která poprvé vzlétla v roce 1989, vynese na oběžnou dráhu Země satelit americké vládní agentury. Pokud se mise podaří, půjde o stý úspěšný let typu Delta 2 v řadě, a zároveň o důstojný konec rakety, která byla součástí důležitých misí agentury NASA. Mimo jiné i kosmické mise Mars Exploration Rover, jejímž výsledkem bylo vysazení dvou sond s robotickými vozítky Spirit a Opportunity na planětě Mars.

Na palubě tentokrát je satelit ICESat-2, který má za úkol sledovat a měřit, jak se pevninský a mořský led v oblasti zemských pólů mění v průběhu času. Jedná se o pokračování mise původního vesmírného plavidla ICESat, které přeměnu ledu sledovalo v letech 2003-2009. Oba dva satelity fungují na principu pulzujícího laseru, který se odráží od polárního ledu na Zemi. To vědce informuje o jeho rozsahu a tloušťce.

Start stanovila americká vládní agentura na 14:46 středoevropského času. I přes spolehlivost a dlouhou historii rakety Delta 2 se ji výrobce United Launch Alliance rozhodl odložit. Delta 2 již do vesmíru tolik nelétá a ULA se soustředí na nasazení dalších kosmických plavidel, například Atlas 5 nebo Delta 4.

Reklama

Doporučované