Hlavní obsah

Následky referenda: Erdogan si teď bude moct dělat, co chce, pro Evropu to může být snazší

Rozhovor o budoucnosti Turecka s bývalým velvyslancem Tomášem Laněm.

 

Reklama

Tureckému prezidentovi pogratuloval telefonicky už také jeho americký protějšek Donald Trump.

Článek

S vítězstvím tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v nedělním referendu se už smířili i jeho odpůrci. Upozorňují sice stále na možnou manipulaci s výsledky, ale nedělají si iluze, že se Erdogan vítězství vzdá.

Řeči o manipulaci s hlasy označil za marnou snahou o zpochybnění výsledků turecký premiér Binali Yildirim. Turci v referendu přijali navrhované změny ústavy těsnou většinou 51 procent hlasů. Opozice v úterý vyzve ústřední volební komisi ke zrušení referenda, neboť je úpřesvědčena, že hlasování provázely podvody. Yildirim ale opoziční předáky vybídl, aby výsledek uznali.

„Erdogan dosáhl svého, jeho zahraniční politiky by se to ale nemělo nijak dramaticky dotknout, pro Evropu by mohla tato situace být paradoxně jednodušší, že si bude doma moci dělat, co chce," řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy první velvyslanec České republiky v Turecku Tomáš Laně (na rozhovor se podívejte nahoře ve videu).

Erdoganovi už gratuloval Donald Trump v telefonickém rozhovoru. Poděkoval mu také za podporu amerického úderu v Sýrii.

Trump pogratuloval Erdoganovi k vítězství v referendu.

Turecko dál zůstává členem NATO, ale už se nebude moci ucházet o členství v EU. Erdogan prohlásil, že dalším krokem, který chystá, bude obnovení trestu smrti.

Reklama

Doporučované