Hlavní obsah

Nástupce Concorde: Supersonický let přes Atlantik má trvat jen 4 hodiny

Podívejte se na „tiché” nadzvukové letadlo, na kterém pracují ve vesmírné agentuřeVideo: Klára Galová

 

Reklama

Vývoj, konstrukce a testování letounu X mají vrátit nadzvukové létání do veřejné dopravy.

Článek

NASA podniká další kroky ke druhé generaci nadzvukového létání. V rámci programu Tiché nadzvukové přepravy (QueSST) vyvíjí letoun s označením X, který se má stát nástupcem francouzsko-britského Concordu.

„Vývoj, stavba a testování tichého nadzvukového letadla X je další logický krok v cestě za otevřením nadzvukového cestování široké veřejnosti,” míní Jaiwon Shin z Letecké výzkumné mise NASA.

Hlavní předností stroje má být schopnost zkrátit dobu letu až na polovinu. To znamená, že se cestující budou moci dostat z Londýna do New Yorku pod čtyři hodiny, do Paříže za 40 minut a do Moskvy za necelé dvě hodiny.

Další výhodou je také speciální konstrukce, díky níž bude letadlo jemnější a uhlazenější. V praxi to znamená, že vzduchová bariéra bude moci být prolomena méně prudce, a proto tišeji, než tomu bylo u letadla Concorde. NASA plánuje snížit hluk asi o třetinu, tedy na úroveň motoru silnějšího auta.

NASA se v únoru 2016 spojila s firmou Lockheed Martin a společně vytvořily předběžný design letounu.

V červnu konstruktéři otestovali model letadla ve větrném tunelu v Glennově výzkumném centru NASA v Clevelandu.

Výběrové řízení na vyrobení prototypu letadla se otvírá v srpnu. Výrobce má NASA vybrat na začátku příštího roku. Plánovaný rozpočet je téměř 9 miliard korun. První testovací lety by se měly uskutečnit kolem roku 2021.

Kvůli aerodynamickému třesku, k němuž dochází, když je zdroj zvuku stejně rychlý nebo rychlejší než zvuk, je nadzvukové létání od roku 1973 v Americe zakázáno. Concorde, který po 27 letech ukončil svůj provoz v říjnu 2003, mohl létat do Washingtonu a New Yorku jen se speciálním povolením.

Reklama

Související témata:

Doporučované