Hlavní obsah

Naštvaný dav se domáhal přístupu ke shořelé budově Národního muzea v Riu

Policisté bránili přístup k muzeu pomocí obušků a slzného plynu.Video: Reuters

 

Reklama

Naštvaný dav několika set lidí se v pondělí snažil dostat k budově shořelého Národního muzea v brazilském Riu de Janeiru. Muzeum v neděli náhle vyhořelo. Na zániku historických sbírek se podílelo zanedbání protipožární ochrany i špatná infrastruktura.

Článek

Několik set lidí se v pondělí domáhalo přístupu ke shořelému brazilskému Národnímu muzeu. Policisté se jim v tom snažili zabránit pomocí slzného plynu, dělobuchů a obušků. Hasiči a zaměstnanci muzea mezitím vyklízeli trosky zničené budovy, ve které zanikla sbírka dvaceti milionů historických předmětů.

Kritici obviňují politickou reprezentaci ze špatné infrastruktury, zanedbávání protipožárních opatření a nedostatečného financování této důležité vědecké instuituce.

Veřejnost se do parku obklopujícího shořelou budovu Národního muzea nakonec dostala. Protesty proti establishmentu nejsou vzhledem k blížícím se říjnovým volbám pro politiky nijak příjemné.

Během nedělního požáru Národního muzea v Riu byla zničena naprostá většina historických předmětů včetně egyptských mumií nebo nejstarší lidské lebky nalezené na západní polokouli. Podle zástupce ředitele muzea mohla požár přežít pouze část sbírky meteoritů.

Reklama

Doporučované