Hlavní obsah

Navalnyj ztrácí cit v rukou i nohou, tvrdí jeho právníci

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj.

Reklama

Právní zástupci Alexeje Navalného informovali média po včerejší návštěvě o jeho zhoršujícím se zdravotním stavu. Po jeho propuštění volá i americký prezident Joe Biden. Podle Amnesty International je Navalnyj pomalu zabíjen.

Článek

Lékaři u ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který si ve věznici stěžuje na přetrvávající bolesti zad a nohou, po vyšetření na tomografu zjistili, že trpí dvěma vyhřezlými ploténkami. Agentuře Interfax to řekl právník Vadim Kobzev, který se včera mohl se svým klientem setkat v nápravném zařízení IK-2 v Pokrovu, vzdáleném asi 100 kilometrů od Moskvy.

„Alexej sám chodí. Při chůzi ale cítí bolest. Je znepokojující, že nemoc postupuje až tak, že ztrácí cit v nohou, dlaních a zápěstí,“ uvedl na svém Twitteru. To potvrdila po schůzce i Kobzevova kolegyně Olga Michajlovová televizi Dožď.

„Nadále trpí bolestmi zad a v noze. A ke všemu ztrácí cit kromě nohou ještě i v rukou,“ řekla právnička. Navalnyj podle ní pokračuje v hladovce, kterou se domáhá toho, aby jej vyšetřili lékaři podle jeho výběru, a pije pouze vodu. „Vypadá špatně a necítí se dobře,“ řekla pro agenturu AFP. Dodala také, že aktuálně váží kolem 80 kilo při jeho výšce 189 centimetrů. Před měsícem při příchodu do nápravného zařízení vážil přitom 93 kilo.

Vězeňští lékaři podle advokátky doporučují zastaralou léčbu a léky, které se jinde už desítky let nepoužívají, a tak Navalnyj tyto postupy odmítá. Správa věznice se ale bojí pustit do zařízení specialisty, aby nepotvrdili, že špatná léčba zhoršila Navalného potíže. „Drží se a ještě nás povzbuzuje na duchu,“ dodala. Podle Kobzeva vězeň každým dnem ztrácí kilogram tělesné hmotnosti.

Opoziční politik v pondělí oznámil, že má silný kašel a horečku. Vězeňská správa potvrdila, že onemocněl a byl přemístěn do zdravotnické části věznice. Michajlovová nicméně uvedla pro agenturu TASS, že koronavirus se u Navalného neprokázal. Podle listu Izvestija vyšetření u Navalného neprokázalo ani tuberkulózu.

Opozičník a jeho spolupracovníci si už dříve stěžovali na podmínky ve vězení, kde jej dozorci v noci budí každou hodinu. Na konci března proto vyhlásil hladovku. Přes Instagram veřejnost informoval, že se ho vězeňská služba snaží zlomit. Uvedl, že mu podstrkávají pečené kuře a do kapes jeho oblečení mu dávají sladkosti.

Lidskoprávní organizace Amnesty International ve středu konstatovala, že Navalnyj je držen v podmínkách, které se rovnají mučení a mohou ho pomalu zabíjet. Americký prezident Joe Biden vzkázal prostřednictvím své tiskové mluvčí Jen Psakiové, že uvěznění Navalného je „politicky motivovaný akt a hrubá nespravedlnost “. Zdůraznil, že by měl být Navalnyj okamžitě propuštěn. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně uvedl, že Navalnému nepřísluší žádné speciální zacházení.

Ruská policie Navalného zadržela v lednu, když se vrátil z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny Novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, Moskva to popírá.

V únoru mu ruský soud změnil dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na 2,5 roku do vězeňského tábora. Západní výzvy k osvobození Navalného a vyšetření otravy Moskva odmítá jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruska. Navalnyj tvrdí, že byl odsouzen v politickém procesu a že byl potrestán za to, že si dovolil přežít Putinem nařízenou otravu.

Moskevský městský soud ve středu vyhověl stížnosti Navalného bratra Olega a právničky Navalného protikorupčního fondu Ljubov Sobolové na domácí vězení, ve kterém čekají na soudní proces kvůli obvinění z porušení hygienických norem při organizování protestů za Navalného osvobození. Podle serveru Newsru.com jim soud nicméně zakázal opouštět bydliště od osmi hodin večer do šesté ráno a nesmějí také o případu hovořit.

Reklama

Doporučované