Hlavní obsah

Hladový v koncentračním táboře. Zubožený Navalnyj zahájil protest

Foto: Profimedia.cz

V únoru ruské soudy změnily Navalnému dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný a opozičník byl na přibližně 2,5 roku poslán do vězeňského tábora.

Reklama

V reakci na nedodržení zákona a odmítnutí lékařské péče ruský opozičník Alexej Navalnyj vyhlásil protestní hladovku. Světoví lídři vyzývají k ochraně základních práv politického vězně.

Článek

Žádám, aby mě mohl vidět doktor, a dokud se tak nestane, vyhlašuji hladovku, oznámil ve středu vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj. „Ležím hladový, ale zatím s oběma nohama,“ žertuje na svých sociálních sítích politik.

Snaží se tak přimět správu věznice, aby mu umožnila adekvátní a kvalitní lékařskou péči. „Mám právo pozvat si lékaře a dostat léky. Ani jedno mi zde neposkytují. Bolesti zad se přesunuly do nohy. V části pravé nohy, a teď i té levé, jsem ztratil citlivost. Žerty stranou, začíná to být namáhavé,“ píše se ve včerejším příspěvku, který podle místních médií zveřejnili na Navalného instagramovém účtu jeho právníci. Se světem mimo věznici totiž může komunikovat pouze skrze ně.

Kromě ignorování jeho žádosti na prohlídku lékařem si ruský opozičník stěžuje také na nedostatek spánku a neadekvátní podmínky ve vězení. Podle slov Navalného, kterého považují za vězně, u něhož je vysoké riziko útěku, ho věznitelé budí osmkrát za noc. Sám politik říká, že jde o určitý typ mučení.

Avšak podle správy vězeňské kolonie IK-2 v Pokrovu ve Vladimirské oblasti, kde si Navalnyj odpykává 2,5letý trest, je opak pravdou. „Odsouzený Alexej Navalnyj dostává všechnu nezbytnou lékařskou pomoc v souladu s jeho současným zdravotním stavem,“ napsala ve svém prohlášení. Pravidelné noční kontroly vězňů jsou v souladu se zákonem a „nebrání odpočinku odsouzených“, dodala.

O zhoršení stavu Navalného informovala ruská média s odvoláním na spolupracovníky politika již před týdnem. „Jedna noha mu prakticky nefunguje, nemůže se o ni vůbec opřít,“ uvedla minulý týden jeho advokátka Olga Michajlovová, podle níž je Navalnyj v „krajně neutěšeném“ stavu. Opozičník tehdy napsal, že svou diagnózu nezná a obává se, aby kvůli nedostatečné lékařské péči o pravou nohu nepřišel. Ve věznici v Pokrovu však trvají na tom, že jeho zdravotní stav je stabilní a uspokojivý.

Nicméně po řadě stížností členy Veřejné monitorovací komise, která dohlíží na dodržování práv člověka ve věznicích, jeli stav Navalného zkontrolovat. Tým dozorců, který uvězněný opozičník označil za bandu podvodníků a lhářů, ve svém prohlášení následně uvedl, že Navalnyj požádal o léky na tlumení bolesti. Žádná další přání podle nich nevyjádřil. Náměstek šéfa komise obvinil Navalného ze simulace.

Nic jiného nezbývá

Proč političtí vězni vyhlašují hladovku? ptá se Navalnyj ve svém instagramovém příspěvku. A sám na tuto otázku odpovídá: „Protože jim nic jiného nezbývá“. Politikův poradce Leonid Volkov později vysvětlil, že Navalnyj nebude dodržovat takzvanou suchou hladovku, což v praxi znamená, že bude i nadále pít vodu.

Foto: Profimedia.cz

Vězení ve městě Pokrov ve Vladimirské oblasti.

Dodává také, že Navalnyj tento typ protestu vždycky považoval za krajní řešení. To zdůrazňují také další jeho spolupracovníci. „Mnohokrát, když ostatní hladověli, Alexej říkal, že si neumí představit, že by to udělal sám,“ napsala na svém Twitteru vedoucí vyšetřovacího oddělení Fondu boje proti korupci Marija Pevčichová. Hladovku podle ní nazýval radikálním politickým gestem a symbolem toho, že je politik připraven bojovat až do konce. „Takový okamžik pro něj očividně nastal,“ podotýká Pevčichová.

V minulosti se k protestním hladovkám uchýlili například sovětský vědec a obhájce lidských práv Andrej Sacharov nebo později ukrajinský režisér a odpůrce ruské anexe Krymu Oleh Sencov, uvedl server The Moscow Times. Sencov od protestní hladovky v ruském vězení upustil po 145 dnech poté, co mu lékaři sdělili, že ho napojí na umělou výživu.

„Bad guy“ Navalnyj

Vstal z postele deset minut před povelem „Vstávat“. Odmítl jít cvičit a místo toho řekl náčelníkovi oddělení: „Pojďme si dát raději kávu.“ Odmítl sledovat přednášku na videu, kterou nazval idiotskou. Při setkání s advokáty byl v tričku. Těchto přestupků se podle vězeňských dozorců dopustil Navalnyj. Podle jeho slov mu hrozí dalších dvacet napomenutí. „Čekám na napomenutí se zněním „široce se usmál, i když podle denního rozvrhu měl trpět,“ říká ironicky ruský předák.

Dodává také, že za dvě napomenutí ho věznice může poslat na samotku. „A to je věc nepříjemná, podmínky se tam blíží mučení,“ zdůrazňuje Navalnyj.

Vězeňská kolonie, kde se nyní nachází hlavní kritik Putina, se vyznačuje striktním režimem. Sám čtyřiačtyřicetiletý politik ji označuje za „skutečný koncentrační tábor 100 kilometrů od Moskvy“ a podmínky přirovnává k některým scénám Orwellova románu 1984.

„Ve vězeňské kolonii IK-2 je jedna lékařská jednotka se dvěma záchranáři,“ říká jeden z organizátorů takzvaných „ruských pochodů“ a bývalý vězeň Dmitrij Demuškin. Ten byl před pěti lety odsouzen za extremistické publikace na sociálních sítích, v této kolonii strávil dva roky. Demuškin v rozhovoru pro BBC uvádí, že v Pokrovu na stížnosti vězňů nereagují, a to pokud nenastane nějaká vážná krize, tedy pokud vězeň neupadne do bezvědomí. Přístup ke kvalitní lékařské péči je totiž podle jeho slov velmi omezený.

Respektujte jeho svobody, zní ze světa

Na uvěznění Navalného – a nyní i na zhoršení jeho zdravotního stavu – reagovala řada států a světových lídrů. Ministři zahraničí pobaltských zemí vyzvali Rusko, aby zajistilo vězněnému co nejdříve lékařskou péči. Přístup k ní je podle nich základním právem člověka, političtí vězni nejsou výjimkou.

Vladimir Putin také diskutoval o Navalného zdravotním stavu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Ti vyzvali šéfa Kremlu k respektování práv politického vězně na základě Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Vyjádřili také znepokojení nad zhoršením jeho zdravotního stavu.

Nebývalý ohlas vzbuzují podmínky, za nichž je Navalnyj vězněn, i v rodném Rusku. V otevřeném dopise politika podporují známé ruské osobností včetně hudebníků, režisérů nebo spisovatelů. Navalného spolupracovníci a ti, ​​kteří považují jeho uvěznění za protizákonné, mezitím znovu svolávají na jeho podporu masové demonstrace pod heslem „Svobodu Navalnému“. Uspořádaní protestů podpořilo téměř 370 tisíc ruských obyvatel, hlavní ambicí Navalného štábu je svolat 500 tisíc demonstrantů.

Reklama

Doporučované