Hlavní obsah

Ruský opozičník Navalnyj zahájil hladovku. Stěžuje si na podmínky věznění

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj.

Reklama

Alexej Navalnyj trpí bolestmi zad a znecitlivěním částí nohou. Lékařskou pomoc mi věznitelé odpírají, tvrdí. Proto se rozhodl pro hladovku.

Článek

Uvězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj začal držet hladovku. Oznámil to ve středu s tím, že podmínky, za nichž je vězněn, mu zhoršují zdraví. Informoval o tom server Moscow Times.

Navalného právníci už minulý týden upozorňovali, že je jejich klient v nebezpečí kvůli čtyřtýdenním silným bolestem zad, ztrácí také cit v jedné noze. Podle představitelů věznice je ale disidentův zdravotní stav stabilní a uspokojivý.

„Mám právo si přivolat lékaře a dostat lék. Oboje mi bylo odepřeno. Bolest ze zad se přesunula do nohy. Část mé pravé a nyní i levé nohy mi znecitlivěla. Žerty stranou, začíná to být vážné,“ napsal v dopise, který členové Navalného týmu zveřejnili na sociální síti Instagram.

„Místo lékařské pomoci mě mučili spánkovou deprivací (budí mě osmkrát během noci). Co jiného můžu dělat?“ ptá se Navalnyj.

„Vyhlašuji hladovku, abych se dožadoval dodržování zákonů a návštěvy lékaře, kterého si vyberu,“ oznámil vězněný kritik ruského prezidenta Vladimira Putina.

Navalnyj tvrdí, že mu věznitelé opakovaně odmítají poskytnout lékařskou pomoc už od chvíle, kdy ho převezli do trestanecké kolonie. V té by měl Navalnyj strávit 2,5 roku.

Reklama

Doporučované